Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Чествахме 148 години от рождението на Алеко

По традиция в празничната програма на Алековите дни и тази година бе включено факелно шествие с участието на ученици от свищовските училища. Със запалени факли, младежите изминаха маршрута от дома на Алеко Константинов до неговия бюст-паметник в Градската градина. Тук слово за Щастливеца произнесе кметът на Общината Станислав Благов, след което на бюст-паметника на Алеко бяха положени венци и цветя, и паметта му бе почетена с едноминутно мълчание.
За поредна година тържествената Алекова вечер се състоя в
в салона на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856".
Сред официалните гости бяха народният представител д-р Ваньо Шарков, почетните граждани на Свищов Иван Станчов, доц. Юлия Николова, Желю Замфиров, Първият секретар в посолството на Словакия в България Дана Михалкова.
Програмата започна с представяне на документалния филм "Дом за сърцето на Алеко" на бургаския поет и журналист Ваньо Вълчев, свищовлия по рождение.
След филма от сцената почетният гражданин на Свищов доц. Юлия Николова благодари задочно на Ваньо Вълчев, който не присъстваше в залата. "Макар, че не успя да дойде на Алековия празник, той е с нас, както винаги, никога не забравя родния си град.", каза доц. Николова и призова свищовлии тази празнична вечер салонът на читалището да е като дом за сърцето на Щастливеца.
На сцената бе поканен главният редактор на в-к "Стършел" Михаил Вешим, за да обяви резултатите от международния конкурс за къс хумористичен разказ на името на Алеко за 2010 година. Той съобщи, че лауреатът в конкурса е Емилия Молчаниова от Словакия с разказа "Вечеря на свещи".
Тъй като авторката от Словакия не бе могла да дойде в Свищов по здравословни причини, традиционно връчваното на лауреата Майсторско свидетелство от в-к "Стършел" бе прието от първия секретар в посолството на Словакия у нас Дана Михалкова. Тя прие и наградата на лауреата от Община Свищов - 200 долара, грамота и плакет, връчени от кмета Станислав Благов: "Жалко, че г-жа Молчаниова не можа да бъде сред нас тази вечер и да усети празничната атмосфера в препълнения салон на Първото българско читалище. Моля, предайте й заедно с наградата нашите топли чувства и уверенията ни, че винаги е добре дошла в Свищов!", обърна се кметът към първия секретар в посолството на Словакия.
Награденият разказ бе представен на сцената в изпълнение на артистката от Свищовския драматичен театър Веселина Спасова и журналиста от Общинското радио Димитър Андреев.
Честването на 148-та годишнина от рождението на Алеко Константинов завърши с театрална постановка. Свищовлии имаха възможност да се насладят на представлението на Плевенския драматичен театър "Хубава работа, ама … нашенска" – импровизации по класически текстове.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания