Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Пресконференция за конкурса "Алеко"

Емилия Молчаниова от Словакия е лауреата на конкурса "Алеко" за 2010 година

Лауреатът на международния конкурс за къс хумористичен разказ на името на Алеко за 2010 година е Емилия Молчаниова от Словакия за разказа й "Вечеря на свещи", обявиха представители на журито на конкурса на традиционната за Алековите дни пресконференция, посветена на конкурса и победителя в него.
На пресконференцията присъстваха главния редактор на в-к "Стършел" Михаил Вешим, управителя на популярния сатиричен вестник Румен Белчев, представителите на МФ "Алеко Константинов" Людмил Симеонов и Галя Константинова, както и представител на Посолството на Словакия у нас – първия секретар в посолството Дана Михалкова.
Поради влошено здравословно състояние, самата авторка, не дойде в България да получи от Община Свищов наградата си– 200 долара, плакета и грамотата на конкурса.
"Свързахме се с лауреатката и тя ни отговори с писмо, в което пише, че е много горда и радостна от успеха си. Благодари за наградата, която за нея е трето международно отличие, след получени награди от Чехия и САЩ. Пожелава на хората в България никога да не допускат усмивката да замръзне на лицата им.", обяви редакторът на "Стършел" Михаил Вешим и представи биографични данни за Емилия Молчаниова. За себе си тя е споделила, че е родена през изминалото хилядолетие, работила е в хранително-вкусовата промишленост и като медицинска сестра, освен хумористични разкази, пише и разкази с религиозна насоченост, автор е на над 340 разкази, хуморески и пиеси.
Международният конкурс за къс хумористичен разказ на името на Алеко се провежда от 1966 година и негови организатори са Община Свищов, МФ "Алеко Константинов" и в-к "Стършел".
През 2010 година в международния конкурс за къс хумористичен разказ на името на Алеко са участвали 98 разкази от 81 автори от 19 страни от 5-те континента, информира още Михаил Вешим и благодари на Община Свищов, че продължава да поддържа този конкурс, който е уникален.
Тази година творбите конкурса са били оценявани от жури с председател проф. Кирил Топалов и членове: проф. Симеон Янев, Михаил Вешим и Йордан Попов, и представителите на МФ "Алеко Константинов" Людмил Симеонов, Галя Константинова и Таня Ликова.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания