Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Музиката в живота и творчеството на Алеко

Нетрадиционно представяне на Алеко Константинов бе включено тази година в празничната програма, посветена на 148-та годишнина от неговото рождение.
На 12 януари в изложбената зала на Историческия музей се състоя литературно-музикална вечер под надслов: "Музиката в живота и творчеството на Алеко".
Пред присъстващите в залата, сред които бяха кметът на Общината Станислав Благов и почетният гражданин на Свищов Иван Станчов, доц. д-р Юлия Николова (също почетен гражданин на Свищов) представи кратка беседа, посетена на "музикалния" Свищов от времето, когато е роден и живял Алеко. Тогава музиката заемала много значимо място в живота на хората. Със Свищов е свързан житейския път на много личности, изиграли важна роля за развитието на музиката в България – като основателя на хоровото пеене Янко Мустаков, авторите на българските химни Цветан Радославов и Никола Живков, и др. Доц. Юлия Николова разказа още, че в онези години всяко 10-то семейство в града е имало закупено пиано, а в семейството на Щастливеца е било закупено първото в града. На пианото свирели сестрите на Алеко, а за него баща му купил цигулка, още когато бил малък. Музиката присъства и в произведенията на Алеко, посочи доц. Николова и подкрепи твърдението си с цитати от "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад".
След беседата последва импровизиран концерт на цигулка и пиано (инструментите, на които е свирил Алеко), в изпълнение на диригента на ПБХ "Янко Мустаков" Елизабет Людмилова и Олимпия Ангелова, които представиха популярни класически произведения от Алековото време.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания