Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Премиерът бе гост на тържество в "Свилоза" АД

На 23 декември 2010 година най-голямото предприятие в Свищов химическият комбинат "Свилоза" чества 45 години от създаването си.
За тържеството по повод годишнината в завода дойде министър-председателят на Република България Бойко Борисов.
Гости на тържественото честване бяха също министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, народните представители инж. Аспарух Стаменов и Христо Христов, областният управител на област Велико Търново доц. Пенчо Пенчев, кметът на Община Свищов Станислав Благов, почетният гражданин на Свищов румънският бизнесмен Йаон Никулае.
На церемонията присъстваха още председателят на борда на директорите Красимир Дачев, изпълнителният директор на "Свилоза" Михаил Колчев, директорите на "Свилоцел" ЕАД Йордан Гайдаров и Виктор Зарев, служители и работници в предприятието.
Михаил Колчев представи производството и изтъкна забележителните успехи на химическия комбинат, особено в производството на сулфатна избелена целулоза, в което фирмата е лидер на Балканите.
Министър Трайков постави отлична оценка на свищовския комбинат и го посочи като пример за възстановяването на българската икономика.
Кметът на Свищов Станислав Благов говори за изключителното значение на "Свилоза" за работещите в комбината и изобщо за Свищов.
В своето приветствие към всички присъстващи министър-председателят на Република България Бойко Борисов се ангажира да реши проблема на завода с доставката на дървесина, при договарянето на която се минава през редица посредници. При сегашните условия "Свилоза", която се нуждае от около 500 хиляди тона дървесина годишно, е принудена да заплаща за нея нереално висока цена и това принуждава химическия гигант да закупува отпадъци като клони и друга некачествена дървесина и да се пренасочва към внос на суровина от Румъния.
По време на тържеството бе прерязана лентата на нова пречиствателна станция за отпадни води в комбината, както й на 12-мегаватова турбина за "зелена" когенерация от пара, произвеждана от преработката на дървесина.
Съоръжението се явява като последен етап от многомилионна реконструкция на основните производствени мощности. Мащабната и рискова инвестиция за осъвременяване на производството на стойност над 120 млн. лв., която "Свилоза" проведе в разгара на най-тежката финансова криза, изведе комбината на лидерска позиция в бранша.
В резултат на това само за първите девет месеца от годината предприятието отчете най-високия от създаването си през 1966 г. приход – над 100 млн. лв., от които близо 21 млн. лв. чиста печалба.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания