Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Одобриха 339 преброители и контрольори

339-те преброители и контрольори за предстоящото през февруари догодина преброяване на населението и сградния фонд в нашата община бяха избрани измежду 526 кандидати, чиито заявления бяха заведени електронно. Това съобщи секретарят на Oбщината и председател на Общинската преброителна комисия Върбинка Конова след проведено заседание за уточняване броя на контрольорите и преброителите в 65-те контролни района на територията на общината.
От определените 271 преброители, 155 ще действат на територията на града, 82 за селата, предвидени са 24 резерви и 10 придружители. 68 е бройката на контрольорите (6 резерва), 25 от които са за селата. "С предимство сред кандидатстващите за преброители попаднаха хора с опит и много добри резултати от предишни преброявания и тези с по-висок образователен ценз заради спецификата на работата, както и безработни, тъй като до известна степен при избора на кандидатите има и социален момент. Близо 80 % от преброителите ще работят в района, в който живеят. По-голяма част от избраните мъже ще бъдат включени като преброители на земеделски земи и вили във вилните зони и към тях има предвидени към 80 на сто придружители. За съжаление доста кандидати трябваше да отхвърлим. Знам ще има недоволни хора, разчитали на тези пари. Но най-важното е не да се вземат парите, а работата да се свърши прецизно и точно", поясни В. Конова. Тя сподели, че 15 декември е срокът, в който общинските предложения се подават в Териториално статистическо бюро – В. Търново за одобрение на кандидатите. До 10 януари пък в общината трябва да се получи отговор за приетите предложения. Следва сключване на договори с избраните и провеждане на еднодневно обучение в общината. При отказ на одобрен кандидат, комисията има готовност за замяна с резервни преброители и контрольори. Дори и да не участват в същинското преброяване, резервите получават по 20 лева. "Преброяването е предвидено от 1 до 28 февруари, като от 1 до 9 ще бъде електронното преброяване. От 10 до 28-ми ще протече същинското преброяване по домовете на хората, след което започва обобщаване на резултатите", каза още В. Конова и добави, че в закона има предвидени строги санкции, както за отказалите да бъдат преброени, така и за преброители, подали неверни данни, което се случва най-често във вилните зони. Глобата е многократно по-висока от изплатената сума за фалшиво подадените данни.

Галя ФИРОВА
в-к "Дунавско дело"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания