Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Градската библиотека чества 65-та годишнина

Градската библиотека в Свищов чества 65 години от създаването си с тържество на 16 декември.
На празника официално бяха открити и обновените зали в библиотеката по проект, финансиран от програма "Глоб@лни библиотеки - България".
Гости на тържеството бяха директорът на Регионална библиотека "Петко Р. Славейков" – гр. Велико Търново Иван Александров, секретарят на Община Свищов Върбинка Конова, заместник-кметът Пламен Александров, директорът на академичната библиотека "Акад. Никола Михов" при СА "Димитър А. Ценов" Анка Танева, директори на свищовски училища, учители, бивши служители на библиотеката.
Слово за историята на Градската библиотека прочете нейният главен библиотекар Румяна Плетньова, а всички официални лица поднесоха приветствия по повод годишнината на културната институция. Прочетен бе и поздравителен адрес от името кмета на Общината Станислав Благов, който поради служебни ангажименти не можа да уважи празника лично.
За дългогодишна служба и принос за развитието на Градската библиотека бяха наградени нейни бивши служители.
Тържеството завърши с изпълнението на ученици от СОУ "Николай Катранов", които пресъздадоха обичая "Бъдни вечер".

Градска библиотека Свищов е създадена през 1945 година по инициатива на академик Никола Михов и професорите Тодор Боров и Минко Русенов, като филиал на НБ "Св. Св. Кирил и Методий".
Към днешна дата в библиотеката е комплектуван фонд от близо 173 000 библиотечни документи: научна, научно-популярна и справочна литература, художествена, детска литература, периодика, аудио носители и др. Само през последните няколко години Градската библиотека е добавила към фонда си над 3000 нови заглавия, като за 2011 година е абонирала 79 периодични издания, чиято тематика е свързана с науката, изкуството и културата.
През настоящата година част от залите на Градска библиотека бяха обновени по проект, финансиран от програма "Глоб@лни библиотеки - България". Програмата е съвместна инициатива на Министерството на културата и Програмата за развитие на ООН, и се финансира от фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Партньори на програмата от българска страна са Министерството на транспорта, технологиите и информационните технологии, Националното сдружение на общините в Република България и Българската библиотечно-информационна асоциация.
Градската библиотека реализира проекта с подкрепата на Община Свищов. В резултат на него е извършено разширение на вътрешната интранет мрежа, оформена е мултимедийна зала, доставено и инсталирано е следното оборудване: 13 компютърни конфигурации, мултифункционално устройство (принтер, скенер, копир и факс), цветен лазерен принтер, лап-топ и мултимедия с проектор, стойка и екран.
Всичко това ще бъде на разположение на гражданите, който ще могат да се възползват от придобивките напълно безплатно.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания