Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Юбилейна изложба в ХГ "Николай Павлович"

С юбилейна изложба на художника Николай Павлович Градската художествена галерия чества 175 години от рождението на своя патрон и 20 години от създаването си.
Изложбата бе официално открита на 9-ти декември и ще остане в Злата на галерията до 9-ти февруари.
Експозицията представя живопис и графики на Николай Павлович от фонда на Свищовската художествена галерия, рисунки от фонда на Националния музей на българското изобразително изкуство (НМБИИ), и лични вещи и документи на художника, предоставени от Историческия музей в Свищов.
На официалното откриване директорът на галерията представи накратко житейския и творчески път на Николай Павлович.
Поздравления от името на Община Свищов по случай 20-годишнината на галерията поднесе секретарят на администрацията Върбинка Конова.
Кметът Станислав Благов и заместник-кметът Пламен Александров, които също бяха гости на церемонията, споделиха впечатления от откритата същия ден изложба с творби на Николай Павлович в Народното събрание, заслугата за което е на народния представител Лъчезар Тошев.

Николай Павлович (1835 – 1894) е роден в Свищов, син е на видния възрожденски деец Христаки Павлович и брат на лекаря Димитър Павлович.
Първите опити на Николай Павлович като художник са илюстрации към книги на д-р Петър Берон. С парите от тези илюстрации той започва да учи във Виена. По-късно – през 1858 г., завършва Академията за изобразителни изкуства в Мюнхен. Под влияние на немската школа Павлович става поклонник на детайла в живописта.
След завръщането си в Свищов Павлович се отдава на различни техники – живопис, графика, литография, театрална сценография и др. Работи върху историческа живопис, иконопис, битови картини и др. Сред работите му са 73 икони за църквата "Света Троица" в родния му град. До края на живота си остава скромен художник и патриот.
През 1885 г. Павлович е доброволец в Сръбско-българската война, а през 1889 г. се премества в София, където до края на живота си преподава рисуване в Софийската мъжка гимназия. За този кратък период той става учител на големи имена в българската живопис.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания