Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Община Свищов се включи в кампания на УНИЦЕФ

Като член на националната мрежа на общините – приятели на детето, Община Свищов се включи в кампания на УНИЦЕФ, посветена на 21-та годишнина на Конвенцията за правата на детето и Световния ден на детето 20-ти ноември.
На 19 ноември 2010 година във фоайето на Общината бе открита изложба на детско творчество. Изложбата представя наградени творби от международното биенале за детска рисунка, което се организира от Община Свищов, в партньорство с Художествена галерия "Николай Павлович" и Регионалния инспекторат на Министерството на образованието и науката във Велико Търново.
Конкурсът се провежда от 1999 година, като в продължение на 5 години е ежегоден, а от 2003 год. се провежда като биенале – на всеки 2 години. Досега в неговите 8 издания са получени общо над 15 000 рисунки на деца от държави в Европа, Азия и Северна Америка. В изложбата са включени някои от най-добрите произведения на младите художествени таланти, печелили награди в конкурса през годините.
При откриването на експозицията бе обявено, че конкретният повод за изложбата е предстоящата дата 20-ти ноември 2010 година, на която Конвенцията за правата на детето става на 21 години.
Този глобален договор е създаден за признаване и закрила на правата на децата в целия свят. 193 държави, сред които е и България, са ратифицирали Конвенцията, а от 1954 годината датата на нейното създаване – 20-ти ноември, е обявена от ООН и ЮНЕСКО и за Световен ден на децата.
По повод откриването на изложбата специални гости в Общината бяха ученици от началния курс на СОУ "Николай Катранов" и децата от подготвителната група при ЦДГ "Васил Левски", който бяха приготвили и музикален поздрав за присъстващите.
Изложбата бе открита от заместник-кмета Пламен Александров, който заяви амбициите на Община Свищов да работи целенасочено за това децата да имат по-добър живот.
През 2008 година общинската администрация в Свищов се включи в инициативата на УНИЦЕФ «Община – приятел на детето». Целта на тази инициатива е да подпомогне прилагането на Конвенцията за правата на детето на местно ниво, като се създадат условия за реална защита на децата и подобряване на техния живот.
Преди година - на 20 ноември 2009 г., Свищовската и още 12 български общини получиха от УНИЦЕФ първите сертификати за «Община – приятел на детето», след като повече от година работиха по прилагането на политики и дейности за повишаване на детското благосъстояние.
През октомври 2010 година пилотните общини, работили по проекта, учредиха и национална мрежа на общините приятели на детето.
Участието на всяка община в тази инициатива означава постоянен ангажимент и отговорност, означава, че всяка община ще продължи да работи активно за повишаване качеството на живот, гарантиране и зачитане правата на децата.

По случай 21-та годишнина на Конвенцията за правата на детето и Световния ден на детето, с помощта на местните електронни медии – общинското кабелно радио и кабелна телевизия "Видоесат", бе изработен радио-телевизионен клип посветен на тези събития.
Информациони материали по темата бяха разпространени и във всички училища в Свищов.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания