Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Юбилейна изложба на художника Христо Велчев

На 18 ноември художникът Христо Велчев подреди юбилейна изложба в ХГ ,,Никоалй Павлович" в Свищов.
Експозицията е със заглавие "Голямото завръщане" и представя над 500 карикатури, плакати, запазени марки и живописни творби.
Христо Велчев е роден в Свищов през 1940 година, но днес живее и твори в Разград. Работи в областта на карикатурата, живописта, приложната графика, сценографията и фотографията.
Първата си самостоятелна изложба прави в родния си град Свищов на 19 октомври 1974 година. През годините е участвал в над 100 регионални, национални и международни изложби на плакати, карикатури, фотография. Има и немалко самостоятелни изложби, награждаван е многократно. През 1983 година прави дарение от 22 карикатури на град Свищов. Участва във всички изложби на свищовските художници, както и в националните конкурсни изложби на името на бащата на българската карикатура - академик Александър Божинов, роден също в Свищов.
Настоящата юбилейна изложба е посветена на 70-та годишнина на Христо Велчев и показва карикатури, плакати и живописни творби, много от които са обикаляли света и са получавали престижни награди. Експозицията е допълнена и с подбрани афоризми от сборника "Законите на Мърфи в ефир", чийто автор е художника, както и с някои от запазените марки, сътворени от него.
Вероятно малцина знаят, че именно художникът Христо Велчев изработва модела на официалния герб на Община Свищов.
На откриването на изложбата авторът бе представен от директорът на ХГ «Николай Павлович» Иван Бонев, а приветствие към художника от името на Общината отправи заместник-кметът Пламен Александров.
Развълнуван и трогнат от вниманието, Христо Велчев обяви, че ще остави като дарение на родния си град всичко, което е включено в експозицията.
Изложбата ще остане разположена в свищовската галерия до началото на месец януари.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания