Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Първа Тракийска кохорта ни представя в Рим

Отлично представяне в Рим направи свищовската реенактмънт група "Първа Тракийска кохорта", създадена към местния Съвет по туризъм.
На 16 и 17 октомври 2010 година групата участва в първия по рода Фестивал "Сенатус Популус Куе Романи – SPQR" (в превод: «Сената на римските легиони»), пресъздаващ моменти от историята на Римската империя и народите, населявали земите й, който се проведе в сърцето на град Рим - на Цирко Масимо.
Основен организатор на събитието бе Група "Сторико Романо" (Gruppo Storico Romano), известна у нас с участието си във Фестивала на античното наследство, провеждан традиционно в Свищов, а съорганизатори - Община Рим, Провинция Рим и Регион Лацио.
По покана на Група "Сторико Романо", Съвет по туризъм - Свищов участва във Фестивала с групата "Първа Тракийска кохорта", състояща се от 15 легионери-реенактори и с председателя на Съвета по туризъм Стефан Проданов. Заедно с Кохортата, в групата бяха и 4-ма реенактори-траки от група "Багатур" - Стара Загора. Свищовската група бе придружена и от официална делегация от Община Свищов, водена от кмета Станислав Благов и включваща още общинския съветник доц. Стоян Проданов и гл. експерт "Интеграция, НПО и връзки с обществеността" Димитрина Проданова.
На пресконференция след завръщането си от Рим, свищовските участници във Фестивала в Рим коментираха, че Първа тракийска кохорта е оставила чудесно впечатление у домакините и нейните изпълнения са били много харесани и от организаторите, и от публиката.
Само Първа тракийска кохорта от Свищов и танцова група от Румъния са били чуждестранните участници във Фестивала, което показва нивото на събитието и взискателната предварителна селекция, бе уточнено от председателя на Съвета по туризъм Стефан Проданов.
Фестивалът SPQR е бил открит от изп. длъжността кмет на Рим Мауро Кутруфо, в отсъствието на кмета Джани Алемано, който по същото време е бил на посещение в Китай. При откриването с представянето на групите, специално е било анонсирано и участието на кмета на Община Свищов Станислав Благов, който е бил и единственият чуждестранен кмет участник във Фестивала.
По оценка на организаторите, за двата дена зрители на фестивала са били около 80-90 хил.души, с широко отразяване в регионалните и централните медии на Италия.
За отбелязване е, че за пръв път е било разрешено провеждане на подобно културно-историческо масово събитие на най-голямата сцена в античността, събирала някога 100 000 души, която днес е защитен от ЮНЕСКО световен паметник на културата - Цирко Масимо.
Реенакторите от Свищов са получили топъл прием и богата съпътстваща програма, включваща посещения на забележителности като Форума, Колизея, Капитолийския и Палатинския хълм, Ватикана, световноизвестни музеи и галерии, бе съобщено още на пресконференцията.
Предводителят на Първа тракийска кохорта Верони Маринов коментира, че участието на групата в грандиозното събитие е било голямо преживяване за момчетата и използва случая да обяви пред медиите, че все още се търсят доброволци, които да допълнят състава на Кохортата.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания