Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Поетичен конкурс "Свищовски лозници 2010"

Поетичният конкурс "Свищовски лозници" се провежда от над 20 години в рамките на празниците на града. В тазгодишното издание на конкурса участваха 165 души от цялата страна, като част от тях пристигнаха в Свищов специално за церемонията по награждаването, която се състоя на 26 септември в кафе-галерия "Антиквариат" при ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856".
Жури в състав: председател Ваньо Вълчев и членове - Таня Ликова, Стефания Цанкова, Георги Драмбозов и Людмил Симеонов оценява творбите и присъди наградите - две специални награди от Община Свищов и за 1-во, 2-ро и 3-то място.
На първо място бе класирано стихотворението "Танцът на черния бивол" на Александър Калчев от София, на второ място – стихотворението "Тогава може би" на Костадин Павлов от Бургас, а на трето място – стихотворението "Броене на стадата преди сън" на Илияна Илиева от София.
През последните години се установи традиция в рамките на националния поетичен конкурс "Свищовски лозници" да бъде връчвана и награда на името на големия български писател от Свищов - Николай Искъров, загинал в автомобилна катастрофа. Тази година наградата бе присъдена на Валери Станков от Варна.
Специалните награди на Община Свищов пък получиха Любомира Петрова от Пазарджик - за стихотворението "Душата ми е синя" и Марияна Вангелова от Бургас - за стихотворението "Без думи".
На официалната церемония по награждаване бе връчена и литературната награда "Златно дунавско перо". Учредена 2005 година, тя се присъжда за издадена книга на хора, свързани със Свищов. Досега носители на наградата са Георги Драмбозов, Стефания Цанкова, Валентин Антонов и Людмил Симеонов, а тази година отличието получи Божидар Богданов от Белене.
Наградите на всички отличени автори бяха връчени от кмета на Общината Станислав Благов.
От името на журито, неговият председател Ваньо Вълчев направи предложение към общинска администрация за издаване на сборник "Свищовски лозници", в които да бъдат събрани всички поетични творби, участвали в конкурса през годините.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания