Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

126 души участваха в 53-то преплуване на Дунава

126 ентусиасти се включиха в традиционното 53-то по ред масово преплуване на река Дунав при Свищов, което тази година, заради високите води на реката се състоя почти месец след обичайната дата (последната събота в края на юли) - на 21 август 2010 година.
Освен от Свищов, да покорят реката дойдоха хора Елена, Габрово, Русе, Велико Търново, Павликени, Плевен, София, Ловеч, Севлиево и Пловдив.
Гости на празника бяха кметът Станислав Благов, който даде официален старт на събитието, председателят на Общинския съвет Милен Манолов, секретарят на Общината Върбинка Конова, заместник-кметовете инж. Мария Дочева и Пламен Александров, бившият областен управител на Русенска област и настоящ директор на РУСО – Русе свищовлията Румен Януаров, който традиционно се включи и в покоряването на реката, спортист №1 на Свищов от миналия век бронзовият медалист от олимпиадата в Москва спринтьорът Петър Петров, който също е свищовлия по рождение, изпълнителният директор на Областния съвет на БЧК - Велико Търново Димитър Русев.
Преди да се качат на парома, всички плувци преминаха медицински преглед. За сигурността им във водата се грижиха общо 36 спасители: 24 от тях бяха в спасителните лодки, които се движиха редом с плуващите, 8 - на парома и 4 - на брега. Тази година вълнението на Дунава беше силно и се изискваше повишено внимание, коментираха по-късно спасителите.
Всички участници в преплуването получиха грамоти и спортни шапки.
По традиция бяха раздадени и няколко индивидуални награди: най-малкият участник в преплуването 6-годишният Цветелин Александров от Свищов получи спортен сак и 50 лева, най-възрастният участник – 77-годишният Борис Митев от Свищов бе награден със туристически стол и 25 лева, награди за семейство, преплувало реката - топка, федербал, шапки и талон за пазаруване в магазин "БИЛА" на стойност 20 лева, получиха семейство Липоеви от Павликени и семейство Лазарови от Елена. Награди за участвала голяма група в преплуването грабнаха две компании – 36 души от Елена и 10 души от Павликени, които получиха талони за пазаруване в магазин "БИЛА" на стойност съответно по 40 лева и 20 лева. Награда – 25 лева и табла, получи и Михаил Качаунов от Велико Търново, покорил реката общо 45 пъти, със спортна чанта бе награден и 82-годишният Петър Цветков за добрата организация на спасителите, участвали в проявата.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания