Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Най-бързият българин Петър Петров гостува на кмета

Свищовският градоначалник ще предложи националния рекордьор в бягането за почетен гражданин

Най-бързият българин спринтьорът Петър Петров бе специален гост на кмета Станислав Благов.
Националният рекордьор в бягането е свищовлия по рождение и тези дни гостува на свои приятели в родния град.
Петър Петров бе поканен на среща в кабинета на свищовския градоначалник. Да се видят с госта дойдоха и още няколко от големите свищовски спортисти от миналия век: щангистът Иван Гърчев – балкански и републикански шампион в категория над 110 кг, Тоня Христова – европейски и балкански шампион (девойки) в дисциплината "хвърляне на копие", футболистът Йордан Маринов, играл за 4-те големи софийски отбори: "Левски", ЦСКА, "Славия" и "Локомотив", който бе придружен от брат си - настоящия треньор на юношите на "Академик - Свищов" Евгени Маринов, както и първият треньор на Петър Петров - почетният гражданин на Свищов Желю Замфиров.
На срещата присъства и Марио Якимов – състезател и треньор по тенис на маса, в момента отговарящ за развитието на спорта в Общината.
Шампионите си спомниха с умиление за славното време на своите медали и постижения, за възхода на българския спорт през 70-те и 80-те години на 20 век. С много емоция те коментираха и настоящото състояние. Според тях е престъпно да има празни и порутени спортни съоръжения, да се допуска липса на интерес от страна на децата. Това е следствие от недобрата политика, които държавата сега провежда по отношение на спорта, коментираха ветераните.
От своя страна кметът Станислав Благов благодари на всички, че са се отзовали на неговата покана и ги поздрави за високите спортни постижения, прославили името на Свищов. Пред своите гости той заяви, че Общината прави всичко възможно да подкрепя спортните дейности и клубове и резултатите са, че и днес Свищов има своите блестящи треньори и шампиони.
Най-бързият българин бе определен от градоначалника като "легенда за сищовлии". "Тук винаги си добре дошъл!", каза Благов на Петър Петров и обяви, че ще го предложи за почетен гражданин на Свищов, като идеята е Петров да получи почетните символи на града още в края на следващия месец на тържествена сесия по време на празника "Свищовски лозници".
Под формата на Инициативен комитет кандидатурата на спринтьора ще бъде подкрепена и от спортните деятели на града, заявиха категорично на срещата и присъстващите бивши спортисти.

Петър Петров е национален рекордьор на 60 метра с 6,58 сек., на 100 метра – с 10,13 сек. и щафетата на 4X100 метра (с 38,99 сек.). Държи българския рекорд в най-късия спринт на открито (100 метра) за юноши с 10,33 сек. Мъжкият му рекорд остава ненадминат четвърт век, а юношеският – вече 30 години.
Най-големият му успех в кариерата е бронзовият медал на 100 метра от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. Четири години по-рано е финалист на 100 метра и на Игрите в Монреал, където заради контузия, която получава на 40-я метър, забавя темпото и финишира по инерция.
В кариерата си Петър Петров има победи над легенди като Борзов, Крауфорд и Менеа.
По инициатива на Българската федерацията по лека атлетика, един от най-добрите ни спринтьори Ивайло Караньотов и списание "Атлетика", на 3 февруари тази година, броени дни преди 55-тия му рожден ден, Петър Петров получи специална награда за забележителните си успехи през годините. Това се случи на официална церемония, където бяха почетени най-бързите ни спринтьори в историята.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания