Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Стотици се поклониха на Богородичната икона

В най-горещия за това лято ден храмът на манастира "Покров Богородичен" край града отново събра млади и стари, местни миряни и гости, за да пречистят душите си и да почувстват благодатното Богородично въздействие, съпричастни към литургията, освещаването и раздаването на курбана. Тържествената света литургия по повод кончината на Божията майка бе водена от игумен Христо. Празничното богослужение започна още в събота вечер, когато иконата на "Успение Богородично" бе пренесена с литийно шествие до чешмата в близост до манастира. Там отец Христо освети вода и благослови придружаващите иконата богомолци. Мнозина от тях останаха да пренощуват в манастира и да помогнат кой с каквото може. А и защото, според поверието, ако преспят в нощта преди празника край или в манастира, Божията майка - покровителка на майчинството, ще им донесе изцеление и благоденствие. В храма богомолки четоха акатиста "Успение на Св. Богородица".
Камбаните на манастира вдигнаха богомолците за литургия наранина. Едни се заеха с приготвяне на традиционния курбан, който манастирът раздава на миряните за здраве, осигурен този път от "Сортови семена"- Вардим. Други пък подготвяха храма за посрещане на стотиците, решили да се докоснат до чудотворната икона и да я помолят за изцеление, за детенце или за благополучие в семейството и успех в начинанията им. Различните мотиви, довели хората в храма, все пак ги доближиха до вярата. Затова мнозина влизаха в храма, водени от страхове, а си тръгваха изпълнени с надежда. За повечето от дошлите в манастира отбелязването на Голямата Богородица е семейна традиция, свързваща големите християнски празници. Всеки дошъл изчакваше реда си да застане пред чудотворната икона на Богородица с лична молитва, отправяйки поглед към позлатеното отчупено кутре на дясната богородична ръка. Докато отец Христо освещаваше в храма обречените от християни курбани - обредни хлябове, блюда с варено жито и риба, вино и грозде, раздавани по-късно за здраве и успехи, в двора отец Антон освети казани с вода, от която всеки да вземе малко за дома си. Да опитат от традиционния храмов курбан, приготвен в кухнята на манастира, на опашка пък се наредиха немалко миряни.
Тази година чудотворната икона бе реставрирана, а счупеното пръстче позлатено от семейство Надка и Емил Недялкови, разказва игуменът на манастира. Той не пропусна с признателност да спомене в благодарностите си кмета Станислав Благов, екипа му, шефа на пожарната инж. Стефан Димитров, работниците, извършили ремонта и облагородяването на района, Ганчо Ламбев от Царевец, финансирал реставрирането на иконата на Иисус Христос на Владишкия трон. Отец Христо с радост обяви и съвместното начинание с Общината за изграждане на чешма в двора на манастира на празното място северно от храма. Градежът се инициира от доктор Анкович и ще бъде в памет на дарителката с голямо сърце и благодеятелка на Свищов Добра Недялкова. Дни преди празника Голяма Богородица, вдясно от втората манастирска порта на централната сграда, бе монтирана плоча в нейна памет.
Повярвали, че Светата обител е оцеляла през вековете благодарение на чудотворната Богородична икона, съхранена в манастирския храм, на празника в неделя се стекоха не само миряни от Свищов, за които Общината бе осигурила безплатен транспорт, но и от съседните села, както и от други енории.

Галя ФИРОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания