Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Местните авджии откриха ловния сезон

19-те ловни дружинки от нашата община и селата Татари и Петокладенци, обединени в сдружение "ЛРД Сокол" – Свищов, откриха новия сезон миналата събота, разказаха организаторът Енчо Енчев и специалистът по ловно стопанство Милен Цветанов. Сред над 550-те авджии има 5-6 храбри представители на нежния пол. В момента в сдружението тече и заверка на членските карти и ловните билети. Удоволствието се заплаща с годишна такса от 75 лева и 15 лева за ловен билет. Почти 50-процентно намаление пък ползват авджиите над 65 години.
Иначе първият за сезона лов бе предшестван от ловна сбирка на маса, разбор на дейностите и припомняне на правилата, за да няма нарушения и инциденти. Така че до края на годината всяка събота и неделя са ловни дни. Обект на любителите на ловните приключения вече стават пъдпъдъци, гургулици, гугутки, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Ловът на дивите свине, утвърдили се като основен ловен обект, както и на водоплаващ дивеч, започва на 1 октомври. Дотогава ловците трябва да се погрижат за закупените във вторник от дружинките 1020 броя фазани. 90-дневните птици ще бъдат настанени във временни волиери за адаптация, изградени в района на всяка ловна дружинка. 12,60 лева е цената на едно фазанче. Във вторник, докато представители на всички ловни дружинки изчакваха при "Паметниците" доставката на малките птици от русенския развъдник, се чуваха всякакви ловни подмятания и случки. "Още днес нашият колега-ловец д-р Нацков ще постави на крачето на всяко фазанче пръстен. Така осма поред година дружинката ни в село Морава ще проследи растежа, движението и оцеляването на пуснатите от нас птици", сподели кметът-ловец Георги Георгиев. Красимир Цолов пък, предводител на 48-те ловци в землището на "Канлъ чешма", разказа как втора година дружинката му се грижи за почистване на чешмата. Мераклиите са подновили за собствени нужди и изоставената полусрутена и окрадена вила на рибаря Иван Тодоров. Изградили са навес, подходящ и за веселата част, неизменен спътник на всеки ловен излет, както и подходящи за младите фазанчета волиери. Енчев и Цветанов със задоволство заявиха, че животът в ловните дружинки е немислим без взаимната помощ, която си оказват по неизменните им дейности за поддържане на ловния терен и по грижите за дивеча. "Дори инспекцията по комарите на два пъти идва да пръска района ни, за което сме й много благодарни, наред с помощта на колегата-ловец Ганчо Ламбев, който пък помага с техника в дивечовите ниви", допълва картинката родолюбивият авджия Цолов, забил и над вратата на обновената ловна вила българския трикольор.

Галя ФИРОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания