Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Наши самодейци очароваха жури

Наши самодейци очароваха жури и публика на събора в Копривщица

Сред впечатляващата природа на Средна гора, на поляните в местността "Войводенец" от 6-8 август в Копривщица се проведе Десетият национален събор на българското народно творчество. Сърцата на самодейците от групата за автентичен фолклор "Росна китка" към НЧ "Филип Станиславов - 1903" с. Ореш са изпълнени с гордост, че с представянето на обичая "Преденки" станаха част от живото фолклорно наследство. Те заслужено получиха овациите на журито с председател Елена Кутева, директор на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", и членове ст.н.с. д-р Валентина Райчева и ст.н. с. Веселка Тончева от Института по фолклор при БАН, които връчиха грамота за високи постижения във фолклорното изкуство и плакет. Читалищното настоятелство пожелава на своите самодейци да останат завинаги одухотворени от силата на запазения дух на народните традиции и обичаи.
Ирина ЙОЗОВА

Над 13 000 самодейци участваха в Националния събор "Копривщица 2010", над 200 000 пък бяха гостите на събора. За шести пореден път в него участва и читалище "ЗАРЯ-1898" в с. Хаджидимитрово, представено от женския певчески състав за автентични песни с ръководител Петър Енчев. Песните на нашите самодейки бяха приети радушно както от журито, така и от публиката, която по време на изпълнението им завихри голямо хоро от българи и чужденци. Индивидуално изпълнение представи и Петър Енчев. Съборът нямаше състезателен характер, затова всички участници получиха грамоти. Изказваме благодарност на частните фирми от селото и региона, направили възможно нашето участие на "Копривщица 2010".
Нестор ИВАНОВ

За пръв път самодейни колективи от НЧ "Развитие – 1891" с. Козловец участваха в събора в Копривщица. Женската фолклорна група и танцовият състав за изворен фолклор очароваха многобройната публика с багрите и ритмите на северняшкия фолклор. За отличното си представяне участниците бяха поздравени лично от проф. Елена Кутева, председател на журито. По нейна покана участвахме в заключителния концерт на лауреатите от събора, който се излъчи на живо по БНТ. Завърнахме се в Козловец с плакет и 2 грамоти за постижения на колективите ни. Читалищното настоятелство благодари на участниците и на техния ръководител Мариета Аспарухова за високите постижения. Благодарим за оказаната финансова подкрепа на ППОКЧС "Земеделец – 93" в с. Козловец, както и на кмета на Козловец Кичка Яламова и на председателя на читалището Таня Миланова.
Елена РУСЕВА

Своя изява на събора в Копривщица имаха и съставите при НЧ "Светлина 1911" в с. Морава - женската певческа група за автентичен фолклор и групата за автентичен фолклор "Обичаи" с обичая "Благовещение". Те също получиха грамота за участие и награда за постижения в представянето си. Читалищното настоятелство поздравява двата състава и им благодари за достойното представяне. Благодарим и на кооперациите "Искра" и "Възраждане" за помощта, която ни оказаха за това участие.
Росица ГЕОРГИЕВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания