Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Борбата с комарите ще е успешна, ако

Борбата с комарите ще е успешна, ако
се действа координирано и адекватно

Тази година популацията на комарите у нас е върхова от 20 години насам и е с размерите на бедствие. Причините са продължителното задържане на високи води на р. Дунав, заблатяването на големи територии и високите температури. Малцина знаят, че периодът от яйцето до излюпването на комара е осем минути, което означава, че на всеки осем минути има ново поколение. Хората от крайдунавските градове и села са подложени на постоянните набези на кръвосмучещите насекоми. "Тази година е нещо страшно, на рояци са и много хапят. С нищо не можем да се опазим, не действат нито препарати, нито по-дебели дрехи", жалват се свищовлии.
За да се спре бедствието, са необходими, освен средства, и общи действия както на всички български общини по Дунава, така и на тези от румънската държава. Това заяви на пресконференция кметът на Общината Станислав Благов. Той поясни, че от 2005 до 2010 г., в рамките на едно споразумение между общините от АДО "Дунав"и министерството на финансите, за борба с комарите са били отпускани средства в размер на 1.2 млн.лв., разпределяни на база обективни критерии между дунавските общини. Това е давало възможност и за координирани действия между тях в тази насока.
В началото на 2010 година обаче общините бяха уведомени, че ще бъдат лишени от средства за тази цел. Въпреки това Община Свищов, с решение на Общинския съвет, е заделила 47 хил.лв. за третиране срещу комарите и такова вече е правено, за разлика от други общини. В резултат на разгорещените дебати, водени при актуализацията на държавния бюджет, правителството е склонило да отпусне 500 хил.лв. за борба с комарите. Парите, заделени за тази цел, обаче са наполовина от миналогодишните и са едва 500 хил. лв. Сумата, определена за Община Свищов, е 21 000 лв. Кметът Благов обаче е убеден, че ефектът от това третиране е нищожен, ако не се действа координирано с другите дунавски общини. Той поясни, че няма официална информация от румънска страна да е водена борба с комарите. Кметът Благов уточни, че досега са изразходени 24 хил.лв. за наземно третиране срещу комарите. В Свищов са извършени 2 пръскания върху площ от 4663 дка, като всяко от тях е струвало между 5-6 хил.лв. Две третирания са направени и във Вардим върху площ от 1550 дка. Отпуснатите от правителството 21 хил. лв. ще стигнат само за едно авиационно пръскане в размер на 16 000 лв. и едно с наземна техника за около 5-6 хил.лв. От гласуваните средства в общинския бюджет ще останат пари за още едно третиране срещу комарите с наземна техника. При благоприятно време от 21 до 26 юли ще бъде извършено поредното третиране съвместно с община Белене. Пръскането ще бъде извършено с авиация и наземна техника.
Ако се действа координирано и адекватно, надявам се, че ще успеем да се справим с този проблем, заяви кметът Благов. Той изрази недоволство от неуместните упреци на някои местни политици, че общината не реагира своевременно срещу тази напаст и бе категоричен, че не трябва да се прибягва до политически манипулации. Правим всичко възможно за създаване на добра организация в своите действия и мисля, че нещата вървят в добра насока, заключи кметът Благов.
Йорданка АПОСТОЛОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания