Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Новият шеф на областната полиция

Новият шеф на областната полиция
се запозна с проблемите на Свищов

Началникът на РУ на МВР комисар Димитър
Кръстев депозира рапорт за напускане

Освен затягане на редиците и дълги оперативки, новото ръководство на Областната дирекция на МВР - В. Търново в лицето на комисар Живко Коцев започна поредица от посещения на територията на всички районни управления на МВР в областта. Целта на обиколката е ръководството да се запознае с характерните за отделните райони проблеми, касаещи полицията, с най-често извършваните престъпления и допускани нарушения, както и с възможностите за решаването им.
Такава среща се състоя миналия петък и в залата на Община Свищов. На нея присъстваха новият началник на Областната дирекция на МВР комисар Живко Коцев (на снимката в средата), началникът на отдел "Охранителна полиция" главен инспектор Иван Каназирски и началникът на РУ на МВР-Свищов комисар Димитър Кръстев. Получи се един истински диалог с граждани, представители на местната власт и неправителствени организации за проблемите на Свищов и селата по спазването на обществения ред и борбата с различните видове престъпност
Присъстващите бяха поканени да споделят проблеми, свързани с работата на местната полиция, както и предложения за решаване на тези проблеми, жалби и идеи за подобряване на полицейската работа. Сред повдигнатите въпроси преобладаваха тези на селските кметове, които апелираха за осигуряване на местни полицаи по селата и предоставяне на по-надеждна техника. Споделено бе, че в момента на територията на общината действа престъпна група, която краде кабели от електропреносната мрежа и разбива трафопостове. Действала е и група, която прониква в обекти на GSM операторите, за да краде дизелово гориво, но след полицейска операция злосторниците са заловени. Наскоро групата, която краде кабели, е забелязана, но по време на преследването близо до с. Горна Студена амортизираната кола на полицая закъсала и крадците са избягали.
Поставени бяха и въпроси, касаещи състоянието на пътната настилка и неспазване на Закона за движение по пътищата. Направени бяха и някои политически изказвания, които разбуниха духовете в залата. Изпълнителният директор на "Фаво" АД Любен Флорев предложи да се създаде общ фонд под управлението на общината, в който бизнесмените да правят дарения за свищовското полицейско управление под формата на гориво за патрулните коли или на други средства. Според Любен Флорев, по този начин ще се избегне практиката да се дават пари лично от определени лица, а дарителството от този фонд ще се осъществява под контрола на общината. С цел оказване помощ на полицията, Флорев предложи още общинската управа да инициира среща със свищовските бизнесмени за набиране на средства за закупуване и поставяне на камери, с които да се следи автотрафикът в града.
На срещата стана дума и за това, че трябва да се увеличат срещите на районните инспектори с гражданите, да се изнасят беседи, за да се получи истински синхрон в усилията за спечелване на битката с престъпността. В скоро време с превантивна цел ще се задълбочат контактите и с охранителните фирми, информираха висшестоящите полицаи.
В отговор на поставените въпроси комисар Коцев заяви, че се ангажира с проблема за разпределение на наличните полицаи в схема, която им позволява оптимално да покрият територията на общината и да осигурят полицейско присъствие във всяко населено място. Освен това ще се търси контакт и съдействие с частни охранителни фирми. Кметовете на някои от селата изразиха мнение, че хората са съгласни да отделят по някой лев за частна охрана, за да опазят имуществото си. По отношение на наличните автомобили комисар Коцев не се ангажира с обещания за подновяване на парка, но каза, че ще се работи за подобряване на координацията между служителите на реда и оказването на взаимопомощ между тях.
"Трябва ни малко повече лимит на доверие и време, за да се запознаем с конкретната обстановка в региона. Идвайки от столицата, ние все пак имаме някакъв опит. Практиката ни е научила да знаем твърдо едно нещо – че за да се решават бързо проблемите, това може да стане само с помощта на гражданите и съдебната система", каза в заключение комисар Живко Коцев. Два дена след срещата стана известно, че комисар Димитър Кръстев е депозирал пред областния началник на РДВР – В.Търново рапорт за пенсиониране.

Йорданка АПОСТОЛОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания