Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Фериботната линия Свищов – Зимнич бе осветена

На 27 юни, когато свищовлии честваха 133 години от Освобождението на града, празникът бе допълнен с още едно радостно събитие – символичното откриване на фериботната линия Свищов – Зимнич.
По-рано същия ден основният инвеститор за ферибота, румънският бизнесмен Йоан Никулае, бе обявен за почетен гражданин на Свищов.
По обед на свищовското пристанище кметът на Свищов Станислав Благов и представителят на концесионера от българската страна в смесеното дружество "Истър – Интер Агро" Румен Йорданов, заедно с официални лица и граждани посрещнаха фериботната платформа, която направи първия си курс от Зимнич до Свищов.
За символичното откриване на линията и освещаването на инвестицията в Свищов от румънската страна дойдоха управителят на област Телеорман Теодор Мицулеску, кметът на Зимнич Петре Първу и заместник-министърът на земеделието на Република Румъния Адриан Радулеску. Заедно с тях на ферибота пристигнаха стотици румънски граждани. На българския бряг гостите бяха посрещнати от кмета Станислав Благов и народния представител д-р Ваньо Шарков.
Като сбъдната мечта определиха пускането на ферибота свищовският градоначалник и представителят на концесионера от българската страна, поднасяйки свойте благодарности на основния инвеститор Йоан Никулае.
След водосвета, отслужен от архиерейския наместник на свищовска духовна околия протойерей Димитър Андонов и свищовски свещеници, българските участници в церемонията бяха поканени да се качат за първи пробен рейс на фериботната платформа.
От румънска страна има пълна готовност за въвеждането в експлоатация на съоръжението, но засега стартирането на линията се отлага, защото процедурите по узаконяването й от българска страна не са приключлили – очаква се това да стане най-късно до няколко месеца.
Според Йоан Никулае фериботната платформа е с товароподемност 600 тона и може на един курс да превозва до 12 тежкотоварни камиони, 40 автомобила или 250 пътници.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания