Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Народните представители да помагат срещу комарите

13 000 лева е похарчила от средата на май досега Община Свищов за борба с комарите от собствения си бюджет. Прогнозите са, че ще бъдат нужни общо около 35 000 лева, които са заделени. Миналата година за справяне с проблема са били изразходвани 50 000. Това съобщи за радио "Фокус" – Велико Търново кметът на общината Станислав Благов.
Вече са извършени две пръскания. "Те обаче няма да имат никакъв ефект, ако действията не бъдат координирани от всички дунавски общини. Ако държавата не се меси в този случай, ние ще имаме много сериозен проблем", заяви Благов. Оптималният вариант е поне пет пъти да се пръска с колесна техника, т. нар. "пушилка", и поне два пъти с авиация. Проведени са процедури за пръскане, но няма нужните средства.
Кметът на града обясни, че ежедневно в общината получават стотици обаждания от граждани на Свищов и от хора от други дунавски общини, които са категорични, че отново трябва да се пръска. "Съгражданите ни са привикнали към това и просто го очакват. Те не могат да се съобразят с условия на икономическа криза и с това, че няма пари, тъй като това за тях е приоритет. Комарите са страшна напаст в Свищов, още повече сега, когато нивото на Дунав е много високо", обясни Благов.
Нашествието от комари започва в средата на май и ако не се предприемат мерки, продължава до края на септември. "В момента в Свищов е ад, особено след 18.00 часа до към 22.00 часа", обясни Благов. В селата и градовете, които са непосредствено до река Дунав, напастта продължава почти през цялото денонощие. Единственото село в общината, което граничи с реката, е Вардим. "Там е просто кошмар и за хора, и за животни, както и за гости в района", обясни Благов. Той призова народните представители от Свищов да приемат задачата за справяне с комарите като приоритет.
Точно с такава препоръка към всички кметове на дунавските общини се обърна през изтеклата седмица изпълнителният директор на АДО "Дунав" Мария Павлова-Кондрова. След като информира градоначалниците, че преговорите на Асоциацията с Министерството на финансите за отпускане на целева субсидия за борба с комарите за дунавските общини, са завършили неуспешно и такава няма да бъде осигурена за разлика от предходните години, Кондрова апелира кметовете да настояват пред народните си представители проблемът да бъде поставен от тях в Народното събрание с настояване субсидията да бъде включена в предстоящата актуализация на бюджета.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания