Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

III Фестивал "Орел на Дунав" бе представен в София

Пресконференция за представянето на Третият фестивал "Орел на Дунав" се проведе в София

Пресконференция по повод провеждането на третият ежегоден фестивал "Орел на Дунав" се проведе на 26-ти май в залата на "София Прес". Представянето бе организирано от Община Свищов, като в събитието участваха представители от Организационният комитет на Фестивала Пламен Александров, Стефан Проданов и Петър Петров. Пред журналисти от водещите национални медии бе представена историята на досегашните издания на "Орел на Дунав", тазгодишната програма, участниците, местата за провеждане на мероприятията. Голям интерес предизвикаха и участниците от "Първа тракийска кохорта" Верони Маринов , Любомир Любенов, Йоан Йоданов, Момчил Тончев, които, облечени в римски брони, направиха дефиле пред журналистите.

За трета поредна година между 4 и 6 юни 2010 г. в град Свищов ще се проведе единственият в България реенактмънт фестивал "Орел на Дунав". Фестивалът пресъздава античната история - военния бит и сблъсъците между имперски Рим и племената и народите от познатия свят (траки, даки, готи), съдържа богата културна програма и вече се превърна във форум за среща на любителите на античността от различни краища на България и Европа.

Във второто издание бе учредена и специална награда за опазване на културно-историческото наследство, като неин лауреат за 2009 година стана професор Божидар Димитров. Той самият е председател на комисията, която ще номинира новия носител за 2010 година. Голям интерес сред присъстващите предизвика именно тазгодишната номинация. Сред осем обсъждани личности, предложението за носител на «Наградата за опазване на културно-историческото наследство за 2010 година» е за премиера Бойко Борисов, като сред мотивите за това са успешната политика на новото правителство във връзка с историческите паметници и борбата с незаконната търговия с антики и иманярството.

Другото събитие, предизвикало положителна реакция сред присъстващите медии бе включването в програмата на Фестивала на премиерата на операта «Норма» на откритата сцена на Крепостта «Калето». Това бе определено като уникално по рода си събитие, и бе още един повод Свищов да припомни, че е не само е бил градът на «стоте първи неща», а дори в новата си история продължава да организира единствени по рода си начинания, които никой друг не е правил досега.

Информация за програмата, участниците и организаторите можете да намерите на интернет-сайта на фестивала на адрес www.EagleOnTheDanube.org.

ОРГАНИЗАТОР:
Община Свищов
Свищов 5250
ул. "Цанко Церковски" 2
Телефони: 0631/60-854, 60-688
Факс: 0631/60-504
e-mail: obshtina@svishtov.bg
www.svishtov.bg

ОРГАНИЗАЦИОНЕН КОМИТЕТ:
Пламен Александров - Община Свищов
тел.: 0631/60 506; e-mail: alexandrovpl@googlemail.com
Димитрина Проданова - Община Свищов
e-mail: prodanovad@gmail.com
Йордан Крумов - "Първа Тракийска Кохорта"
тел.: 0893/ 483 880; e-mail: yk_krumov@abv.bg
Стефан Проданов - "Съвет по туризъм Свищов"
тел.: 0893/ 426 176; e-mail: st.prodanov@gmail.com
Петър Петров - "Бизнес Център Свищов"
тел.: 0631/ 60 371, 0898/659116;e-mail:petrov@svishtov.org

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания