Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Поклонение в памет на Алеко Константинов

113-та годишнина от смъртта на Алеко Константинов бе отбелязана в родния град на Щастливеца с поредица от събития в началото на седмицата.
На 10 май в къщата-музей на видния писател и общественик се състоя прожекция на филма "Бай Ганьо", която бе свързана с честването на още една годишнина: 115 години от издаването на великолепното произведение на Щастливеца.
След края на прожекцията председателят на сдружение "Свищов – минало, настояще и бъдеще" д-р Иван Динков, който е начело и на Постоянната комисия по култура към местния парламент, подари на музея от личната си колекция книги, свързани с Алеко Константинов: биографията на писателя от Пенчо Славейков (1901 година), биографията на Щастливеца, написана от Боян Пенев, стенограмата от процеса срещу убийците на Алеко и още 22 книги и 3 албума.
По-късно същия ден представители на Общината и културните институции положиха цвета на бюст-паметника на Алеко в градската градина в Свищов.
На 11 май - в деня, в който е убит Щастливеца, по традиция бе организирана и възпоменателна церемония на гроба му в Централните софийски гробища.
Представители на Общината, както и организации и институции, които носят името на Щастливеца отпътуваха за столицата, за да се поклонят и поднесат цветя на гроба на Алеко. Слово за Щастливеца произнесе секретарят на Община Свищов Върбинка Конова, а свищовският свещеник отец Евгени отслужи Заупокойна молитва.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания