Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Делегация от Общината се завърна от Латвия

12-членна делегация от Община Свищов, водена от кмета Станислав Благов, гостува в град Лудза, Латвия, от 5 до 9 май тази година.
Пътуването бе във връзка с изпълнението на българо-латвийски проект за интегриране на деца със специални образователни потребности "LABU for children" ("Латвия и България за децата"), изпълняван по програма "Коменски".
От българска страна партньори по проекта са Общината, Оздравителната детска градина в Свищов и СНЦ "Детско сърце", в което членуват родители на деца със специални потребности и екипа на Дневния център за деца с увреждания, а от латвийска страна - Община Лудза, две детски градини, едната от които е специализирана за деца с увреждания и младежки център.
Своите впечатления от проведените срещи и посетените места участниците в делегацията споделиха в понеделник. Освен кметът Станислав Благов на пресконференцията бяха още ръководителят на проекта за българската страна началникът на общинския отдел "Образование и култура" Милена Богданова, директорът на Дневния център за деца с увреждания Теменужка Тодорова и председателят на СНЦ "Детско сърце" Ангелина Минева.
"За нас грижата за децата е водещ приоритет и ние активно работим в тази посока. Все още сме длъжници на децата със специални потребности. Въпреки че в града бе създаден Дневния център и повечето от децата са обхванати, все още децата от селата със специални потребности живеят в пълна изолация.", заяви на пресконференцията кметът Станислав Благов и обяви, че за да бъде преодолян този проблем до месеци Общината ще закупи специализиран автомобил, с който до Центъра ще бъдат транспортирани и децата от селата, които имат нужда от занимания със специалисти.
Конкретният повод за посещението в град Лудза бе провеждането на втора работна среща по проекта, уточни ръководителят му за българската страна началникът на общинският отдел "Образование и култура" Милена Богданова. "Посещението беше изключително полезно за нас. Посетихме детски градини и училища и разговаряхме с нашите колеги за това как е организиран учебно-възпитателния процес при тях.", разказа Милена Богданова. Предстои работна среща през юни в Свищов, по време на която партньорите от двете страни ще се подготвят за конференция през септември, чийто домакин ще бъде отново града ни. "Ще представим на нашите колеги нова иновативна методология за работа с деца "Детски умения" на финландския психолог Бен Фурман. Нова методология ще представи и Дневния ни център.", информира още Милена Богданова.
"Видяхме много добра материална база и много добре подбрани материали за терапевтична работа с децата.", допълни директорът на Дневния център Теменужка Тодорова, според която благодарение на визитата нашите специалисти са си направили равносметка и оценка за своята работа – в какво са по-добри и в каква посока могат да се развиват.
"Все още колегите ни там нямат добра развита координация между институциите и организациите по отношение на интеграцията на деца с увреждания, тепърва започва интегрирането а тези деца в детските и учебните заведения, затова ние можем да им бъдем много полезни.", заяви на срещата председателят на СНЦ "Детско сърце" Ангелина Минева.
В програмата на посещението е била включена и официална среща между градоначалниците на Свищов и Лудза. Начело на Латвийската община стои дама, строителен инженер и икономист по професия - Евгения Кушча. Кметовете на двата града са разменили подаръци и са разговаряли за възможностите за сътрудничество в дългосрочен план, тъй като общините са сходни и са изправени пред еднакви проблеми.
Град Лудза е с население от 16 000 души, към него са още 9 села с население общо 10 000 души. Градът се намира на 40 км от Руската граница, на 276 км от столицата Рига. Безработицата в района е много висока – около 25 – 30%, но общината има голям опит с европейски проекти и към момента над 500 работни места са разкрити и функционират по европроекти.
Всички разходи по визитата на българската делегация са поети в рамките на програма "Коменски", която финансира изпълнението на проекта с 50 000 евро. Финалът на проектните дейности ще е през 2011 година.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания