Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Седми фолклорен събор на католиците в Ореш

На 8 май свищовското село Ореш домакинства за седми пореден път Фолклорен събор на католиците в България. Той бе организиран от кметството и читалище "Филип Станиславов", под егидата на кмета на Ореш инж. Любомир Иронов. Тазгодишното издание на Фестивала бе посветено на 110-та годишнина от рождението на обявения за Блажений Евгений Босилков, 359 години от отпечатването на първата българска печатна книга "Абагар" от Филип Станиславов в Рим на 6 май 1651 година, 9 май - Денят на Европа, както и 11 май - Денят на Св. Св. Кирил и Методий.
Честването започна с празнична литургия и шествие под наслов "Пътят на светлината" с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Филип Станиславов.
В салона на НЧ "Филип Станиславов" съборът бе открит с изпълнение на четвъртокласничката Марсия Чавдарова от ОУ "Христо Ботев" в селото и "Химна на село Ореш", изпълнен от групата за народни песни "Дунавска младост".
Във фестивалната програма участваха над 20 състави и индивидуални изпълнители от селото домакин, от Драгомирово и четири села от Плевенска област – Малчика, Трънчовица и банатските Асеново и Гостиля, които представиха католическите традиции чрез характерните за всеки регион песни, танци, сценки и обичаи.
Всички присъстващи бяха приветствани от кмета на селото инж. Любомир Иронов. Сред официалните гости на събитието бяха народният представител инж. Аспарух Стаменов, заместник-кметът Емил Димитров, секретарят на Общината Върбинка Конова, председателят на Общинския съвет Милен Манолов, кметовете на участващите в събора села.
Празникът завърши с концерт на Райко Кирилов, а всеки от участниците в програмата си тръгна с грамота, връчена му от председателя на местното читалище Анка Капелова.

Снимки:
Галя Фирова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания