Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ученици от СОУ "Н. Катранов" в Европарламента

От 25 април до 1 май тази година 25 ученици от СОУ "Николай Катранов", придружени от Генади Иванов - директор на училището, Теодора Атанасова - учител по английски език и мен, Надя Мочкова - координатор на проекта, осъществихме пътуване през няколко европейски градове за участие в младежка сесия на Европейския парламент.
Участието ни бе финансирано от Европейския парламент по програма Евроскола, като за всеки ученик и учител бяха отпуснати по 393,57 евро. Според идеята на програмата, младежи от страните членки на ЕС, за един ден влизат в ролята на евродепутати и така научават как работят европейските институции.
По примера на други училища участвали в тази програма преди нас, събрахме оферти от различни туристически компания и след обсъждане с родителите се спряхме на фирма ЕТ "Цветина-Цветан Тодоров" от гр. Мездра, която е правила и други превози на деца от нашата общината и с която Община Свищов има сключен договор.
Съгласно правилата на програмата, с нас пътуваше и журналист – към групата ни по наша покана се присъедини Момчил Баев от Велико Търново, заместник-председател на Националния клуб на младите журналисти.
Първата спирка от маршрута беше Будапеща. Днешната столица на Унгария е съставена от два исторически града разположени на десния, и съответно на левия бряг на Дунав - Буда и Пеща, които се обединяват през 1873 година. Всички, които са видели града знаят колко е красив. От кралския дворец - едно от най-впечатляващите здания в Будапеща, което носи характерните черти на ренесансовата епоха и напомня аналогичното в Лондон, се отправихме към рибарските кули. От там се открива неописуема гледка към Парламента, мостовете на Дунав и към целия град! Много са епитетите, отнасяни към Будапеща – "красавицата на Дунав", "другият Париж", "втората Виена", "перлата на Европа" и т. н. Моят скромен коментар е: "Хубаво е, че има толкова красив град на най-голямата европейска река Дунав!" Вечерната разходка, която направихме с корабче по Дунав на връщане беше като светлинна магия. Екскурзоводката опита да ни научи две думи на унгарски, не успяхме дори да ги повторим.
Следващият град от нашия маршрут бе Залцбург - градът на Моцарт. В сайтовете описват града по начин, по който и ние го усетихме: истинска барокова фиеста на църкви, площади, паркове и фонтани, излъчващи вълни на обаяние, присъщи на тази Моцартова Мека. Музеите, къщите, площадите, шоколадовите сладкиши са част от гигантската почит към Волфганг. Месецът е април и в градините в двореца "Мирабел" имаше зеленина, лалета и теменужки - красива цветна фантазия. На един от площадите на търговската улица нашият ученик Марин Маринов демонстрира своите умения в хип-хоп денс и стана част от атракциите за нас и туристите.
Пътят с автобус е дълъг и се опитвахме да се забавляваме с всичко, което се случваше. Дори с това, че австрийските митничари почти разглобиха автобуса ни. Някой беше подал фалшив сигнал или пък или просто редът за щателна проверка се падна на нас. Докладчиците на различните групи изчетоха за последно докладите пред микрофон, Никола Крумов разказваше вицове и заедно с Георги Вутов бяха автобусната ни атракция и успешно забавляваха всички, които пътуваха във втората част на автобуса.
Страсбург ни изненада с хотел, с много малки за нашите представи стаи и бани и не добри условия. Но неудобствата се компенсираха с присъствието на младежи от други страни, които на другия ден щяха да бъдат с нас в парламента по същата програма.
В парламента, беше като по телевизията! Учениците ни със сивите си униформи се оказаха много в тон с фона на парламента. Действително приличаха на млади европейски депутати. Честно казано, преди да влезем бяхме изнервени и една група, която влезе преди нас нажежи балканските ни страсти, изостри комплексите ни и си спретнахме малко скандалче (само помежду си). Оказа се, че изпреварилата ни група е по друга програма.
А сега по дневния ред. Минахме през проверка като на "чекинга" по летищата, връчиха ни баджовете и ни разделиха. Учениците отделно от ръководителите.
В голямата зала, ученици от всички европейски страни представиха своята страна, град и училище в рамките на една минута. Представянето беше по азбучен ред и след момчето от Белгия на трибуната заеха своето място Даниел Тодоров и Айлин Адемова, които представиха България, Свищов и СОУ "Николай Катранов". След като всички минаха реда си, учениците се разделиха на групи за дискусии по обявените предварително шест теми: "Да направим Европа по-динамична", "2010 – Европейска година за борба срещу бедността и социалната изолация", "Околна среда, изменение на климата, енергетика", "Политика на заетост", "Демокрация и гражданство", "Бъдеще за Европа".
Всяка група си избираше председател, коийто да ръководи дискусията и протоколчик, които да води записки и след това да представи решенията на групата. Не знаехме какво става в групите, как се чувстват и се представят нашите ученици. Ръководителите участвахме в игра с въпроси, свързани с развитието на Европейския съюз. Въпросите бяха на различни езици и групите бяха съставени от по четири представители от различни страни. Признаваме си, въпросите доста ни затрудниха. Затова и не бяхме в групата, която спечели. За следобед бе насрочена дискусия по програма "Евроскола", където ние, ръководителите, бяхме зрители на заключителната сесия на младежката дискусия по определените теми. Най-голямата и радостна изненада за нас беше да видим нашата Маргрет Русева в президиума, където бяха само шест ученика от участващите 500-те младежи от 23 европейски страни.
Маргрет ни разказа, че в нейната група "Бъдеще за Европа", където са участвали около 100 младежи от всичките 23 страни, както във всяка група, първо са избирали председател. Според правилата, всеки е имал право да се кандидатира. Вторият избор е бил за докладчик, който води протокола по време на дискусията. Всеки от кандидатите е трябвало да каже нещо за себе си и с кои свои качества смята, че ще може да се справи с поставената задача. Маргрет казала, че е подготвена много добре по английски език и по темата, и че писменният й английски е много добър и това й дава шанс да е добър протоколчик. Имало е кандидати от 6 страни - Германия, Белгия, Гърция, Холандия, Дания, избрана е Маргрет и така ние я видяхме на трибуната на най-големия европейски форум и чухме нейния доклад с предложения за бъдещето на Европа. През своя парламентарен ден в Страсбург около 500-те европейски ученици участваха в разискванията и гласуваха предложенията за дейността на Съюза, които самите те бяха подготвили в рамките на работните комисии. Четири от общо шестте предложения на комисиите бяха приети, а само 2 отхвърлени след гласуване. Също чрез гласуване младите евродепутати решиха, че Европарламентът трябва да продължи да работи на всички официални езици на Общността и да не се ограничава само с един официален език. Това олицетворява толерантността към многообразието в Съюза и зачитането на индивидуалността на всяка националност. На въпрос "Получавате ли достатъчно информация за ЕС в своето училище?", на който младежите трябваше да отговорят чрез бутоните за гласуване на евродепутатите, мнозинството посочиха, че не получават достатъчно информация от своите учители в училище. Това бяха 283 срещу 170 гласа на тези, които отговориха утвърдително на въпроса, а 35 се въздържаха от отговор. При приключване на евроиграта за младежи новата ни възторжена изненада беше да видим нашия Георги Вутов на четвъртфинала. Той беше в една от четирите групи финалисти. Групата му не стана първа, но пък си спечели зелена фанелка и шапка и незабравимото усещане "да играеш като за европейско".
Последва внасянето на знамената на всички държави членове на Европейския съюз от учениците, представили своите страни, звучеше химна на Европейския съюз.
Вълнувахме се, чувствахме се важни и значими и бяхме горди!
В края на пленарнарната сесия всеки ученик получи сертификат за участието си, подписан от Председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.
Остана ни време да разгледаме и Страсбург, познат най-вече като седалището на Съвета на Европа, Съда на човешките права и разбира се, Европейския парламент. Успяхме да стигнем до култовото място "Petite France" или малката Франция. Седнахме в едно от откритите кафенета, наслаждавахме се на гледката от красиви старинни къщи и макар да не ядохме от прочутите традиционни питки с лук или бекон, изядохме по една вкусна огромна пица.
На връщане ни очакваше Виена - столицата и най-големия град в Австрия, със своите забележителности: могъщата, потъмняла от времето катедрала "Свети Стефан", Имперският дворец Хофбург - Резиденция на династията на Хабсбургите в продължение на 600 години, прочутото Виенско колело, разположено в Пратера, огромния парк на брега на Дунава, Замъкът Шонбрун, градините му, Зоологическата градина - Лятна резиденция на династията на Хабсбургите, включен е в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.
Благодарение на професионално изготвения маршрут, перфектната организация, всеотдайността на управителя на туристическата фирма Цветан Тодоров, точността на учениците и хартиеното лале в ръцете на водача ние се завърнахме, живи, здрави щастливи от едно незабравимо Европейско пътуване.

Надя Мочкова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания