Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Фестивалът "Пъстра трапеза" отново в Свищов

За втора поредна година Националният кулинарен фестивал "Пъстра трапеза на гости на моя град" гостува в Свищов. На 30 април площад "Алеко" пред Общината се превърна в пъстра сцена, украсена с кулинарни шедьоври и фолклорни ритми.
Фестивалът бе официално открит с приветствия от заместник-кмета на Община Свищов Емил Димитров, и организаторите: Пеньо Иванов - главен готвач и консултант на ресторанти и Павлин Петров – председател на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите "А.Р.И.З – 7".
Празникът стартира с български народен танц "Случка на полето" в изпълнение на Детско-юношеския танцов ансамбъл "Дунавска младост" към ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови" с художествен ръководител Георги Владимиров.
Участие в конкурсната част, представяйки традиционни ястия и десерти от региона, взеха самодейци при читалищата от селата Козловец, Царевец, Ореш, Морава и Българско Сливово.
След като кулинарните изделия на майсторките от региона бяха оценени от независимо жури с представители на Общината и организаторите на Фестивала, бяха раздадени награди в няколко категории. За "автентична рецепта" бе отличено "Печено агнешко" на Павлина Русева от НЧ "Възраждане" - село Българско Сливово. За оригинална рецепта бе наградена пита "Боговица" на Пенка Георгиева от НЧ "Заря 1898" – село Хаджидимитрово. Награда за вкус заслужи "Щрудел" на Берославка Йорданова и Веселина Ангелова от НЧ "Светлина 1911" - село Морава. За визия награда бе присъдена за питата на Христина Линкова от НЧ "Развитие" - село Колзовец, а отличието за десерт получиха приготвените от Милка Карлева от НЧ "Ф.Станиславов" - село Ореш "Лебеди". За най-добра етновизия за щанд награда бе връчена на НЧ "Светлина" - село Царевец. Журито присъди и специална награда за оригиналното ястие "Пекано тавиче" на Мария Караджова от НЧ "Ф.Станиславов" - село Ореш.
В кулинарната надпревара се включиха и ученици от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство гр.Свищов, с преподаватели Анета Владимирова и Ивелина Енчева.
В кухнята на именития готвач Пеньо Иванов се изявиха още Любка Тодорова от село Царевец, която показа завидни кулинарни умения при приготвянето на своята вкусна рецепта "Агнешки хапки с лопуш, коприва и спанак", както и Иван Иванов от Свищов, който демонстрира приготвянето на "Каварма с пиле по ергенски".
В празничната програма със свои изпълнения на фолклорни танци и обичаи участваха самодейни състави от читалищата в общината.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания