Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Общината спечели проект за над 3 млн. евро

Община Свищов спечели европейско финансиране за голям инфраструктурен проект, обяви на пресконференция на 26 април кметът Станислав Благов.
Проектът, който носи името "Подобряване на трансграничната мобилност в района Свищов - Зимнич с усъвършенстване на елементите на транспортната инфраструктура" е на стойност 3 032 000 евро и е разработен в партньорство с Кметството в Зимнич. Парите ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Трансгранично сътрудничество България – Румъния 2007 – 2013", където Общината ни е внесла проекта преди година. Преди броени дни Управляващият орган на програмата официално обяви резултатите. Проектът на Община Свищов е класиран на първо място като най-приоритетен в списъка на одобрените общо 44 български и румънски проекти, уточни Станислав Благов.
"Това е голям успех, изключително сме удовлетворени от високата оценка за проектното ни предложение.", коментира Благов, пояснявайки, че бюджетът на проекта надхвърля далеч размерът на най-голямата инвестиционна програма, реализирана досега от екипа му със собствени средства от 3 500 000 лева.
След изпълнението на спечеления проект обликът на пристанищния комплекс, районът на парка "Калето", Стопанската академия, градинката с Паметника на дарителите и градинката под студентските общежития ще бъде напълно обновен. Предвижда се също реконструкция на прилежащите улици "Дунав", "Янко Мустаков", "Емануил Чкъров", "Цанко Церковски" - с ремонт на тротоарите, монтиране на осветление и озеленяване.
Ще бъде реконструиран и пешеходният надлез (пасарелаката), който води от парка "Калето" към Пристанището в града. Проектът включва изграждане на паркинг до входа на Пристанищния комплекс, заедно с монтиране на кошчета и триезични информационни табла на румънска и българска територия.
От общия размер на бюджета 3 032 000 евро, европейското финансиране е 2 626 000 евро, националното съфинансиране 406 400 евро, а собственият принос на Общината е само 3% или около 90 000 евро, което е допълнителен плюс, тъй като по останалите оперативни програми се изисква собствен принос от минимум 15%, поясни още кметът Станислав Благов.
На пресконференцията присъстваха още заместник-кметът Пламен Александров и директорът на общинската ресорна дирекция за управление на проекти Стоян Парашкевов, които предоставиха информация и за други проекти, по които работи Община Свищов. Продължава подготовката на проекта "Нове – сърцето на легиона", с което Общината кандидатства пред ОП "Регионално развитие" и след като получи одобрение в предварителния подбор, бе поканена да подготви цялостно проектно предложение. Неговият бюджет също възлиза на около 6 милиона лева. След проведена обществена поръчка проектантският отдел на "Иво Петров и архитекти", който е един от най-добрите архитектурни екипи в страната, подготвя работния проект и до 1 юни документацията трябва да бъде внесена в МРРБ.
През юни ще стартира подмяната на Втория етап от довеждащия магистрален водопровод Свищов – Вардим, което ще бъде реализирано с общински заем, информира още кметът Благов.
На пресконференцията чрез медиите той поднесе и своите извинения към свищовските граждани за неудобствата, който ще им причини започналата подмяна на водопровода и преасфалтирането на централната улица – в отсечката от Читалището до площад "Велешана". "До края на май ще продължи подмяната на водопровода в участъка, като това ще става поетапно, а до средата на юли трябва да бъдат приключили и строителните дейности по рехабилитация на пътните и тротоарните настилки.", заяви свищовският градоначалник.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания