Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

В СОУ "Н. Катранов" тренираха за Европарламента

Състезание, посветено на доброто познаване на Европейския парламент, си организираха в СОУ "Николай Катранов" на 13 април.
Повод за препитването бе предстоящото пътуване на група ученици от училището до европейската институция.
В края на 2009 година СОУ "Николай Катранов" кандидатства по програма "Евроскола" на Европейския парламент чрез Информационното бюро на институцията в България и при изключително оспорвана конкуренция бе одобрено за участие в програмата.
Благодарение на тази програма ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежки европейски парламент". В заседанието участват 500 ученици от различни държави, като разискванията се водят основно на френски и английски езици. Разходите за пътуването и нощувките на участниците се възстановяват от Европейския парламент на място в Страсбург, под формата на финансовата помощ.
Състезанието, което се състоя в СОУ "Николай Катранов" във вторник следобед, бе своеобразна подготовка за представянето на нашите младежи в Европарламента и в него участваха учениците, включени в групата, която ще пътува до Страсбург - 25 ученика от английските паралелки.
Децата бяха изпитани в три кръга: първо решаваха тест с въпроси, свързани с Европейския съюз, после трябваше да разпознаят по снимки ключови фигури в европейските институции, както и българските евродепутати в парламента на Европа, и накрая трупаха точки в интерактивна игра, чрез която ще мерят сили със своите връстници в Страсбург. Обединени в няколко групи, учениците бяха подготвили и доклади за общественото, икономическото развитие и екологията, които представиха на английски език. В хода на препитването изненадващо се оказа, че най-затруднени учениците се оказаха при разпознаване на БГ депутатите в европарламента, което, може би, трябва да е като знак за нашите политици, че трябва повече да работят в посока опознаването им от младите хора в страната, която представляват.
Жури с експерти от Общината и родители оценява младежите.
На финала като победители се очертаха Даниел Тодоров от 11а и три момичета от 10а на училището: Айлин Адемова, Маргрет Русева и Кристина Георгиева, като с най-много точки в класирането събра Айлин. Четиримата младежи получиха сертификати, а на всички участници в състезанието – като награда за усилията и демонстрираните знания, бяха раздадени образователни материали за Европейския съюз, предоставени на училището от Европейския информационен център "Европа директно" във Велико Търново.
Свищовската група ще участва в заседанието на "Младежкия европейски парламент" в Страсбург на 28 април. Заедно с 25-те ученика ще пътуват директорът на училището Генади Иванов и 4-ма учители.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Дарителска Кампания