Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Учредяването на партия ОТОМАН в Свищов се провали

На 3 април в медийното пространство "гръмна" новината, че братя Юзеирови са в Свищов и ще учредяват партия ОТОМАН.
Повечето свищовлии останаха доста изненадани от информациите, изнесени в медиите. Градът от край време е пример за мирно и толерантно съжителство между различните етноси и религии.
Все пак, в действителност, скандалните братя посетиха Свищов, но до учредяването на партията им изобщо не се стигна.
Факт е, че на този ден в Свищов в близост до заведение в район, където живее предимно ромско и турско население, е имало скари и музика, и е имало насъбрали се местни хора, но не повече от 50-тина.
Благодарение на бързата реакция на институциите – Полиция, Община, Прокуратура, общински съветници, братя Юзеирови са били принудени да напуснат Свищов. В Районното управление на МВР са им съставени предупредителни протоколи за това, че са опитали да проведат учредително събрание на партията, без да са получили разрешение от Общината за организиране на публична проява в града. След подписването на документите двамата братя са си тръгнали.
"По категоричен начин е установено, че събрание за учредяване на партия ОТОМАН от братята Юзеирови в Свищов не е провеждано.", заяви пред журналистите на следващия ден районният прокурор на Свищов Калинка Тодорова. "По Закона за политическите партии на самото учредително събрание трябва да присъстват поне 500 души, а по данните, които са установени, не повече от 50 души са присъствали на мястото и не е имало нищо под формата на събрание или някакво друго организирано мероприятие с изказвания, агитационни материали или нещо подобно. Просто е имало почерпка. Имало е хора около заведението, за да разберат какво става. Провеждани са разговори с отделни хора от братята, но не са установени данни да е говорено или агитирано към расова, етническа омраза или някакви такива изявления", уточни Тодорова.
В коментарите на хората от Свищов новината предизвика повече насмешка, отколкото притеснение. И турци, и българи заявяваха, че е направо смешно в малък спокоен град като Свищов да се мисли, че някой може да разпалва етнически противоречия. "Вероятно някой ги е поканил и са му платили, всичко е за пари.", предполагаха хората.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания