Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Хиляди свищовлии в храмовете за Цветница

През целия неделен ден на Цветница в свищовските православни храмове не спря върволицата от хора, дошли да запалят свещ за празника и да вземат върбови клонки.
С този празник Българската православна църква припомня тържественото посрещане и влизане на Иисус Христос в Йерусалим. Шест дни преди еврейския празник Пасха, Той пристигнал в малкото градче Витания и с чудотворната Си сила възкресил мъртвия от четири дни Лазар. На другия ден Иисус Христос потеглил за Йерусалим, а отвсякъде се стичали хора. По пътя Му те постилали дрехите си, а под нозете Му подлагали свежи зелени клонки с бели цветове. Хората Го посрещали с палмови вейки и с възгласи: "Осанна! Благословен Идещия в името Господне!".
Богослуженията за Цветница започват още от предишната вечер. Специално набраните за празника върбови клонки се освещават в храма. На Цветница след тържествената Света Литургия, свещениците раздават върбовите клонки на вярващите, които ги носят у дома си за здраве на здравите и за излекуване на болните.
Цветница е един от най-красивите и светли християнски празници. Освен с християнската символика, празникът се свързва и с началото на пролетта. На този ден празнуват и всички, кръстени с имена на цветя, растения и дървета. Според неофициалната статистика в България те са един на всеки десети.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания