Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Дискусия в Свищов за Дунавската стратегия

Община Свищов бе домакин на дискусия, посветена на Дунавската стратегия, която подготвя Европейската комисия. Документът представлява план за бъдещото развитие на региона до 2020 година.
Срещата се състоя на 25 март в зала 1 на Общината и в нея участваха представители на неправителствени организации от региона, общински служители и граждани.
Събитието бе организирано от Институт "Отворено общество", Сдружение "Европейски пространства 21" и "Дабъл бейз" – група, базирана в Брюксел, която организира мрежа за развитие на региона на Долното течение на Дунав.
Специално за срещата в Свищов дойде директорът на "Дабъл бейз" Бриджит Чарнота, която е бивш началник на отдела за България на "Европейската комисия". В дискусията за Дунавската стратегия участва и архитект Белин Моллов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, който представи българската позиция и проекти за Дунавската стратегия.
Форумът бе открит от кмета на Общината Станислав Благов. Той заяви, че темата на дискусията: Дунавската стратегия – шанс за по-добро бъдеще на дунавските общини" е една много очаквана тема в Свищов и припомни, че именно тук през 2000-та година е създаден първият Дунавски трансграничен еврорегион "Дунав-Юг", който свързва Свищов, Белене и Никопол, и срещуположните три румънски общини. Според Благов, след присъединяването си към ЕС България и Румъния имат добри възможности за реализиране на съвместните идеи, за съжаление, все още всички български общини по Дунава имат силно изразена периферност и са с много лоша инфраструктура. Според кмета на Свищов, Дунавската стратегия ще даде възможност за подобряване на тази инфраструктура и изобщо за подобряване на живота на хората, живеещи покрай реката.
Европейската комисия дава шанс на всеки, който желае да изрази мнението си или да направи предложение за Дунавската стратегия да го напарви чрез онлайн дискусия. Процесът ще продължи до 12 април 2010 г.
Целта на организаторите на срещата бе да се популяризира отворената дискусия за важния документ и да се насърчат хората да споделят гледни точки, да зададат въпроси и получат повече информация.
Такива срещи бяха проведени също във Видин и Лом.
Организаторите ще обобщят и предадат към българското правителство и Европейската комисия в Брюксел основните изводи и събраната информация по време на дискусиите в трите града.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания