Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Кметът се поклони пред жертвите на "Слънчев бряг"

Кметът на Свищов Станислав Благов участва във възпоменателна церемония в памет на жертвите на комунистическия терор в лагера "Слънчев бряг" край Ловеч.
За 21-а поредна година СДС-Ловеч организира шествие-поклонение до мястото, където се е намирал комунистическия затворнически лагер.
Церемонията се състоя на 20 март. В поклонението се включиха представители на политически партии и граждани. Сред участниците в събитието бяха депутатите от СДС Ваньо Шарков, Цветан Костов и Любомир Иванов, заместник-председателите на партията Найден Зеленогорски и Любен Ковачев, представители на Съюза на репресираните и членове и ръководства на СДС от Северозападния регион. Освен от кмета Благов, Община Свищов бе представена и от заместник-кмета Емил Димитров.
На каменната кариера, където са работили лагерниците, пред големия дървен кръст бяха положени венци и цветя, а Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил и свещеници от Ловеч отслужиха панихида в памет на жертвите. С едноминутно мълчание бе отдадена почит на невинните жертви на комунизма.
Лагерът "Слънчев бряг" е създаден по решение на Политбюро на ЦК на БКП през октомври 1959 година близо до гр. Ловеч и е известен с жестокия си режим. Официално тук са били прибирани лица с хулигански прояви. В действителност, лагерът е бил предназначен за хората от интелектуалните среди, недоволни от новите политически порядки в страната.
В него, без съд и присъда, са въдворявани хора, заради разказване на вицове, бивши депутати-земеделци, юноши между 16 и 18 години, изпратени от местните управления на Народната милиция като "хулигани".
От 1 501 души, минали през концлагера край Ловеч, 155 стават жертва на убийства и на изключително тежкия режим. Част от лагерниците са жестоко пребивани с колове от охраната и в чували са изпращани в лагера в Белене, за да послужат за храна на прасетата.
Малкото оцелели разказват в спомените си ужасяващи случки за престоя си там. Лагерът в Ловеч е закрит през април 1962 година, след като проверка на висшето комунистическо ръководство установява нарушения на закона, тежък режим и физическо насилие, но до днес на никого не е потърсена наказателна отговорност.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания