Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Материали и документи за Освободителната война пре

Материали и документи за Освободителната война представя изложба
в Общината
С изложба под надслов "Трети март – ден на сбъдната мечта" бе открита във фоайето на Общината в навечерието на националния празник. Експозицията представя материали от фонда на Исторически музей в Свищов, сързани с най-важните личности и събития от Освободителната война.
В изложбара са показани литографии, фотопортети, документи и други вещи, сързани с войната. На литографиите са запечатани моменти от форсирането на река Дунав при Свищов на 26 срещу 27 юни 1878 година, а сред образите на фотопортретите е и този на Царя Освободител Александър II. Сред най-ценните документи включени в изложбата са Височайшият манифест за обявяването на войната, Правилник и протокол на Комитета за увековечаване паметта на свищовските патриоти-бойци, където е описана и инициативата за построяването на Паметника на свободата в града.
"Нарекохме тази изложба "Трети март - ден на сбъдната мечта", защото денят на Освобождението бе мечта за редица поколения българи.", заяви при откриването на експозицията директорът на Историческия музей Марин Маринов.
Събитието бе уважено от кмета Станислав Благов, председателя на икономическата комисия към местния парламент доц. д-р Андрей Захариев, представители на различни институции и граждани.
Експозицията ще остане във фоайето на Общината до 10-ти март.

На снимката:
1 - Директорът на музея Марин Маринов показва Манифеста за обявяването на Освободителната война на кмета Станислав Благов и заместник-кмета Емил Димитров

2 - Председателят на икономическата комисия към местния парламент доц. д-р Андрей Захариев и заместник-кметът Емил Димитров разглеждат литографиите, представящи форсирането на Дунава.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания