Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

В Букурещ почетоха паметта на Левски и Ботев

В Букурещ почетоха паметта на Левски и Ботев
Представители на Община Свищов участваха във възпоменателна церемония, посветена на Левски и Ботев в Букурещ.
На 19-ти феврури 137-та годишнината от обесването на Васил Левски бе почетена и в румънката столица, като организатор на събитието бе посолството ни там. Церемонията се състоя в парка Херестрел в румънската столица, където се намира бюст-паметникът на Апостола на българската свобода. Отслужена бе литургия от българския свещеник в Букурещ отец Петър, след което на паметника бяха положени цветя и венци. Почетена бе паметта и на другия голям български революционер – Христо Ботев, чиито бюст-паметник се намира в непосредствена близост в същия парк. Повод за това бе 162-та годишнина от рождението на Ботев, която се чества на 6 януари тази година.
Участници в ритуала бяха представители на Министерствата на културата на България и Румъния, четири неправителствени организации на българите в северната ни съседка. По покана на българския посланик в Букурещ Валентин Радомирски, в церемонията участваха и представителите на Община Свищов заместник-кметът Емил Димитров и директорът на дирекция "АПИОУПЕВ" Стоян Парашкевов.
"Чествайки двете годишнини, ние ясно осъзнаваме, че Ботев и Левски са неотменима част от нашата история. Но двамата герои също така са неотменима част от нашето настояще и бъдеще", каза в своето слово българския посланик Валентин Радомирски. Държавният секретар в Министерството на културата в Румъния Василе Тилиш пък отбеляза, че подвигът на Ботев и Лески е пример не само за българите, но и за румънския народ.
По-късно същия ден в българското посолство се състоя среща за представяне на книгата "Свищовски възрожденци в Букурещ". Автори на книгата са Лука Велчов, председател на Демократичния съюз на българите в Румъния, и Лучия Керчова, член на съюза. Книгата бе представена официално и в Свищов миналия месец, по време на традиционните Алекови дни, посветени на 147-та годишнина от рождението на Щастливеца.

На снимката:
Представителите на Община Свищов заместник-кметът Емил Димитров и директорът на дирекция "АПИОУПЕВ" Стоян Парашкевов пред паметника на Левски в парка Херестрел в Букурещ.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Дарителска Кампания