Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Наградиха най-бързия български лекоатлет

Наградиха най-бързия български лекоатлет:
свищовлията Петър Петров


По инициатива на Българската федерацията по лека атлетика, един от най-добрите ни спринтьори Ивайло Караньотов и списание "Атлетика", на 3-ти февруари в столицата се състоя тържество, посветено на най-бързия българин на 100 м свищовлията - Петър Петров.
Само след броени дни – на 17-ти февруари, Петър Петров ще стане на 55 години. Негов пръв наставник е свищовският учител и треньор Желю Замфиров, подготвил през близо 60-годишната си кариера стотици блестящи състезатели по лека атлетика, обявен за почетен гражданин на Свищов заради заслугите му за развитието на спорта. Легендарният свищовски треньор бе сред официалните гости на тържеството в чест на Петър Петров.
Специално за в-к "Свищовски бряг" Желю Замфиров сподели за своя възпитаник: "Той бе първият български лекоатлет с олимпийски медал. На олимпиадата в Москва през 1980 година се класира трети на 100 м и завоюва бронзовия медал. Блестящ състезател! Още като ученик през 1969 година в Москва стана първи на висок скок и на 60 метра. В продължение на 14 години (от 1971 до 1985 година) беше все шампион на България на 100 метра."
След школата на Желю Замфиров, Петър Петров продължава обучението си в Спортното училище в София.
Засега титлата на свищовския лекоатлет Петър Петров "най-бързия българин" не му е оспорвана – рекордът му от 10.13 на 100 метра стои повече от 20 години. Той е национален рекордьор също на 60 метра и в щафетата на 4 по100 метра.
На тържеството в чест на Петър Петров, отличия получиха и други национални състезатели, свързани с най-големите ни успехи в мъжкия спринт.
Наградени бяха още Ивайло Караньотов – рекордьор на 50 м и щафета 4 по 100; Владимир Иванов и Павел Павлов (посмъртно) - рекордьори с щафетата на 4 по 100 м; Валентин Атанасов - медалист от европейски първенства в зала на 60 м и участник на три световни първенства на 100 м, втори във вечните ранглисти на 60 м и 100 м; Анри Григоров - третият най-бърз българин в ранглистите на 60 и 100 м, Николай Антонов-Таланта - световен и европейски шампион на 200 м в зала и национален рекордьор на 200 м, Петко Янков - най-комплексния български спринтьор в комбинацията 100, 200 и 400 м и Десислав Гунев - най-бързият в последните години.
На церемонията президентът на БФЛА Добромир Карамаринов награди Петър Петров и Ивайло Караньотов екипи на националния отбор на България.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания