Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Документална изложба, свързана с основаването на П

Документална изложба, свързана с основаването на Първото българско читалище е подредена във фоайето на Общината


Документална изложба за историята на Първото българско читалище, основано в Свищов е подредена във фоайето на Община Свищов.
Изложбата е посветена на 154-та годишнина на ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови". На 30 януари 1856 г. в къщата на търговеца Димитър Начович в Свищов се събират около 40 възрожденци и основават "читалище с музеом". Първите събрани дарения са 37 000 гроша и 800 книги на славянски и други езици.
Експозицията бе официално открита в понеделник следобед от заместник-кмета Пламен Александров, който е и председател на Читалищното настоятелство на свищовското читалище.
Изложбата е на тема "154 години Читалище Свищов - храм на духовност и култура" и представя портрети и снимки на основателите, учредителни документи, юбилейни сборници и библиотечни документи от архива на културната институция.
Сред показаните експонати са Протоколна книга от 23 януари 1856 година със Списък на членовете основатели на читалището и на събраните от тях дарения, факсимиле на Учредителния протокол от 30 януари 1856 година, Факсимиле на Първия устав - основен документ, изработен от основателите на Свищовското читалището, един от първите печати на читалището, квитанционни разписки за платен членски внос на Читалището от негови членове, книги от фонд "Васкидович" и др.
За първи път в изложбата са показани портрети на двама от основателите на Читалището - Емануил Васкидович и Георги Владикин, нарисувани преди броени дни от свищовския художник Камен Крумов.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания