Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Храмът "Свето Преображение Господне" е затворен

Вече седмица вратата на един от най-големите православни храмове, храмът "Свето Преображение Господне" в Свищов, е заключена.
Достъпът до сградата бе преустановен на 22 януари, след като в пода на църквата, в близост до една от носещите колони, зейна дупка с дълбочина метър и половина.
Сериозни пукнатини по стените на храма са започнали да се появяват още преди месец, коментира по повод инцидента заместник-кметът на Общината инж. Мария Дочева.
По сигнал на свещеника на храма протойерей Димитър Маринов, още в началото на януари специалисти от Общината са направили оглед и заснемане на църквата. Констатирани са били вертикални пукнатини по западната и южната фасади, преминаващи по цялата дебелина на каменния зид и пропадане на част от каменната настилка в сградата.
След появата на дълбоката дупка в пода до носещата колона миналия четвъртък, кметът е дал указания за незабавно спиране на достъпа до сградата и преустановяване на ел.захранването, информира още инж. Мария Дочева.
В писмо до министъра на културата от 22-ри януари кметът на Общината Станислав Благов настоява за намесата му на основание Закона за културното наследство. До министъра на културата писмо е изпратил и протойерей Димитър Маринов, информирани за случващото се със свищовския храм са също Великотърновския митрополит и Комисията по вероизповеданията.
Съгласно Закона за културното наследство, при наличие на обстоятелства, застрашаващи недвижима културна ценност от увреждане или разрушаване, собственикът е длъжен да предприеме незабавни действия по обезопасяването й и да уведоми за състоянието й министърът на културата, който от своя страна в 14-дневен срок следва да даде съответни предписания и срок за изпълнението им.
Този православен храм е един от най-големите и най-старите в Свищов. Според надписа върху каменната плоча над входа му, той е построен върху основите на църквата "Св. Никола" през 1836 година.
Църквата "Свето Преображение Господне" в Свищов е обявена за недвижима културна ценност – архитектурно-строителен и художествен паметник с категория "национално значение". Като художествен паметник с "национално значение", съгласно утвърден списък от НИПК, са обявени също иконостасът, архиерейският трон, амвонът и балдахинът в храма.
В тази църква през 1868 година запява Първият български хор на Янко Мустаков.
На една от стените в църквата се съхранява Паметна плоча, на която са изписани имената на всички офицери и войници от Свищов и околията, загинали през Сръбската-българската, Балканската и Първата световна войни. Плочата е поръчана от признателните свищовлии и поставена в храма на 15 май 1920 година. До нея пък е паметната плоча с имената на ктиторите на храма.
Тези дни протойерей Димитър Маринов огласи и банковата сметка на църквата - за всички свищовлии, които желаят да помогнат финансово за очертаващия се сериозен ремонт на храма:
Банка ОББ-клон Свищов: UBBS BGSF BG92UBBS80021005997630.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания