Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Увеличен трафик на Пристанище Свищов

Заради блокадата на границата с Гърция рязко са се увеличили исканията за получаване и изпращане на товари в контейнери в Международно пристанище Свищов, съобщиха от пристанището. От години пристанището в Солун - Гърция привлича близо 2/3 от товарите, предназеначени за София. Причината е изключително либералните условия за транзитни товари предоставяни традиционно от гръцките гранични и митнически власти за "не гръцки" товари.
През 2009 година Международно пристанище Свищов закупи необходимата техника за обработка на всички видове контейнери и стартира работата на нов контейнерен терминал, който конкурира Солун в ценово отношение и време за доставка на един контейнер. Контейнери от Китай и страните от Далечния изток се доставят на конкурентна цена през румънският мегапорт Констанца до порт Свищов.
Порт Свищов предлага по-ниски цени за обработка на един контейнер заради разликата в пристанищните такси на порт Солун и порт Свищов. Контейнеровози на израелската компания Mainromline пристигат всеки понеделник в порт Свищов и отплават във вторник. ЖП директно до подкрановия път на порта осигурява тримодалност "Кораб-Автомобил-ЖП".
Два пъти месечно от Констанца за Белград се превозват контейнери и от българският корабен превозвач БРП. Услугата се предлага за всички контейнерни терминали в пристанище Констанца: SOCEP, UMEX, CSCT, APM и от всички корабни линии.
По-краткото време за доставка и съответно по-ниски цени се формират от географското разположение на Свищов – градът е най-южната точка на река Дунав и осигурява най-кратката сухопътна връзка за София, Централна и Южна България. В зоната на порт Свищов е разположена Регионалната митница, което осигурява възможност за намаляване времето за обработка на контейнерите. Дори и без станалите вече традиционни блокади на пътя за пристанище Солун, по-бързата доставка до крайния клиент след пристигане на контейнера "на пристанище" е гарантирана от по-краткото разстояние (Свищов-София 220 км., порт Солун - София 400 км.).

Агенция "Фокус"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания