Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Водоподаването се нормализира напълно до седмица

Днес следобед изпълнителният директор на ВиК Ангел Беляков свика пресконференция по повод продължаващото четвърти ден нарушено водоподаване към Свищов.
На брифинга бяха трима от ръководителите на инженерно-техническия екип на дружеството: инж. Стефан Банков, инж. Митко Петров и инж. Пламен Тодоров, чийто екипи са работили по отстраняване на голямата авария при Вардим от 16-ти януари, както и заместник-кметовете Емил Димитров и Пламен Александров.
«Извинявам се на гражданите на общината за причинените неудобства, вследствие на голямата ВиК авария, осъзнавайки, че моето извинение няма да ги успокои. Но искам да ги уверя, че вече 4-то денонощие правим всичко възможно за решаване на проблема и съм сигурен, че който и друг ръководител да беше на мое място, не би могъл да се справи по-добре със ситуацията.», заяви в самото начало Ангел Беляков, след което припомни фактологията.
Сигналът за аварията във вододайната зона на Вардим е подаден в събота на 16-ти януари в 12 часа. Тръбопроводът се намира на 3-4 метра дълбочина на труднодостъпно място. Пристигналият на мястото авариен екип, ръководен от главния инженер на ВиК – Свищов инж. Милен Игнатов установява, че дефектиралата връзка е укрепена с 10 кубика бетон. На мястото пристига и изпълнителният директор на ВиК Ангел Беляков, който своевременно информира и кмета на общината Станислав Благов за сериозността на аварията. Първоначално се работи само с техника на дружеството, но по-късно, със съдействоето на кмета, е осигурена допълнително техника от частна беленска фирма.
Така авариралия участък е достигнат чак на следващия ден – в неделя на 17-ти януари. Аварията е отстранена, но при пускане на водата, тръбата, която е на повече от 30 години, отново се пука. На мястото на смени по 20 часа са работили 30 специалисти на ВиК.
За по-бързото разрешаване на проблема, на другия ден – в понеделник 17-ти януари, отново са поискани техника и специалисти от беленската фирма с ръководител Тодор Петров и във 23 часа аварията е отстранена, след което е осигурено водоподаване към Свищов при 160 л/сек. Очакванията са били, че за около 12 часа водата ще стигне в града и водоподаването ще бъде нормализирано. «Вчера - вторник 19-ти януари, към обяд имаше вода в някои райони, осигурявахме и контролно пускане към отделни райони.», уточни Ангел Беляков. Но тази нощ отново спирателен кран се пука и водоподаването отново е било нарушено, аварията е била отстранена от дежурния авариен екип. За съжаление, както са и очаквали специалистите, след голямата авария от 16-ти януари се явяват нови по-малки: днес до обяд в Свищов са регистрирани три нови аварии – зад сградата на Общината, на ул. «Димитър Шишманов» и до жилищен комплекс «Химик». В ранния следобед двете бяха отстранени, работеше се още до «Химик». Заради авариите отново се налага спиране и пускане на водата в отделни райони. Тъй като все още не е достигнат нужният дебит подавана вода за града се осъществява и контролирано пускане към отделни райони. Днес, например, за да има вода за болницата, е спряно водоподаването източно от нея – в района на улиците «Патриарх Евтимий», «Черни връх», «Рила» и «Симеон Ванков», както е спряна и водата на ул. «3-ти март», за да имат вода жувущите в района на центъра.
«Очакванията ни са до седмица, най-много до две, водоподаването в Свищов да се нормаллизира напълно, в близките дни обаче са вероятни нови аварии.», заяви Ангел Беляков, като още веднъж изказа благодарност към Общината за подкрепата в тази трудна ситуация. Отчетено бе, че такава сериозна авария специалистите на свищовското ВиК не помнят да се е случвала от поне 17 години.
«От 6 месеца съм изпълнителен директор, запознах се много добре със съоръженията на ВиК Свищов и мога да заявя, че те са в окаяно състояние. Ако съветниците не вземат решение да се инвестира във ВиК сектора проблемите ни ще продължат.», заяви още Ангел Беляков.
След него заместник-кметът Емил Димитров изказа от името на общинското ръководство благодарност към всички ВиК специалисти, участвали в отстраняването на аварията. Той съобщи още, че в Общината е бил създаден кризисен щаб, с представители на администрацията и ВиК. За проблемът кметът е информирал и поддържал връзка с областния управител доц. Пенчо Пенчев, както и с министъра на отбраната Николай Младенов, които също са били в готовност да предложат помощта си, ако е необходима.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания