Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Чествахме 147 години от рождението на Щастливеца

С откриването на изложба в къщата-музей "Алеко Константинов" започнаха празничните събития на 13-ти януари, когато Свищов чества поредната 147-ма годишнина от рождението на Щастливеца.
Изложбата е озаглавена "Неизвестният архив на Алеко" и представя непоказвани досега лични вещи на големия български писател и общественик. Експонатите са от фонда на Националния литературен музей в София. За откриването на изложбата в Свищов бе дошла Румяна Пенчева, уредник в този музей. Пред свищовлии и гостите на празника тя разказа, че преди да станат част от фонда на Националния литературен музей, тези вещи са били притежание на Величко Марков – родственик на Алеко. Сред представените експонати в изложбата са мастилницата, в която писателят е топил перото си, докато е писал известните си произведения "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад", грамофон, на който Алеко е слушал любимата си оперна музика, триножникът на неговия фотоапарат и няколко снимки, направени от Щастливеца. Изложбата ще гостува на Свищовския исторически музей до края на месец януари.
По традиция в празничната програма на Алековите дни и тази година бе включено факелно шествие с участието на ученици от свищовските училища. Със запалени факли, придружени от много граждани, младежите изминаха маршрута от дома на Алеко Константинов до неговия бюст-паметник в градската градина. Тук слово за Щастливеца произнесе кметът на Общината Станислав Благов, след което на бюст-паметника на Алеко бяха положени венци и цветя.
Традиционно тържествената Алекова вечер се състоя в
в салона на Първо българско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови". Сред официалните гости бяха народният представител д-р Ваньо Шарков, заместник-ректорът на Стопанската академия доц. Андрей Захариев, почетните граждани на Свищов проф. Радко Радков, доц. Юлия Николова, Желю Замфиров, представителят на Американското посолство в България Джоузеф Костантино, завеждащ отдела по компютърни системи в посолството.
Празникът започна с изпълнение на Олимпия Ангелова на цигулка – инструмент, на който и Алеко Константинов е свирел още като дете.
Тази година традиционното слово за Щастливеца на Алековата вечер произнесе д-р Екатерина Цанкова, член на Управителния съвет на Международна фондация "Алеко Константинов", която беше и рожденичка същия ден.
В словото си д-р Цанкова говори за живота и делото на Алеко, за светлата му личност, която трябва да ни е като пример днес, за емоциите, които завлядяват всеки свищовлия, когато престъпи прага на Алековия дом. Своето слово д-р Цанкова завърши с призив към Щастливеца да отправи молитва за преуспяването на България.
По традиция на тържествената Алекова вечер бяха обявени и резултатите от международния конкурс за къс хумористичен разказ на името на Алеко, който се организира от Община Свищов, МФ "Алеко Константинов" и редакцията на вестник "Стършел". Тазгодишният лауреат на конкурса е сръбският писател Веселин Миличевич, който спечели конкурса с разказа си "Баща ми гастарбайтер". Наградата – плакет, грамота и паричната сума от 200 долара, бе връчена на победителя в конкурса от кмета на Общината Станислав Благов. "Компанията на Щастливеца се допълва с още един наш приятел", обърна се свищовският градоначалник към лауреата. Веселин Миличевич развълнувано благодари и сподели, че е много благодарен за голямото внимание, с което го посрещат в Свищов. Като победител в конкурса традиционно той получи и Майсторско свидетелство от главния редактор на вестник "Стършел" Михаил Вешим, с което официално бе приет за член на "Стършеловата задруга за производство на хубави сатири".
Разказът на Веселин Миличевич "Баща ми гастарбайтер" бе прочетен в залата от Галя Константинова, също член на Управителния състав на МФ "Алеко Константинов".
Тържеството завърши с театралния спектакъл "Лазарица" от Йордан Радичков на покойния вече режисьор Крикор Азарян. Така тази вечер, спомняйки си за трима велики български творци – Алеко Константинов, Йордан Радичков и Киркор Азарян, свищовскта публика имаше възможност да се наслади на великолепното изпълнение на актьорите Валентин Танев и Малин Кръстев, въплатили се в ролите на Лазар и неговото куче Шаро.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания