Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Сърбин е тазгодишния лауреат на конкурса "Алеко"

Сръбският писател Веселин Миличевич е тазгодишния лауреат на международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко".
Престижният единствен по рода си конкурс датира от 1966 г. Конкурсът се провежда всяка година до прекъсването му през 1989 година. През 1994 г. конкурса е възобновен. Негови организатори са Община Свищов, Международна фондация "Алеко Константинов" – Свищов и редакцията на вестник "Стършел". Всяка година на тържествената вечер, посветена на годишната от рождението на Алеко Константинов, лауреатът от конкурса гостува в родния град на Щастливеца и получава наградата си: плакет, грамота и 200 долара.
Традиционно и тазгодишния лауреат в конкурса - Веселин Миличевич от Сърбия, пристигна в Свищов в компанията на "стършелите". Този път с победителя в конкурса дойдоха главният редактор на вестника Михаил Вешим и Йордан Попов. В ролята на преводач пък бе един от най-добрите сърбисти в България преподавателят от ВТУ Ганчо Савов.
През 2009 в конкурса са участвали 57 автори от 21 държави, като конкуриращите се разкази са били 88. За първи път журито с председател литературния критик проф. Кирил Топалов е било единодушно в своя избор, определяйки най-добрия разказ – разказът на сръбския писател Веселин Миличевич "Баща ми гастарбайтер".
"Това е разказ като за христоматия.", похвалиха своя сръбски колега "стършелите".
От своя страна победителят в конкурса развълнувано благодари, споделяйки, че за него това е първата международна награда и затова му е още по-скъпа. За себе си Веселин Миличевич разказа, че от 30 години се занимава с писане – пише предимно афоризми, сатирични песни, разкази и произведения за деца. Най-много разкази обаче има от сферата на т. нар. "черен хумор", може би, защото както сам се изрази: "понастоящем в живота ни имаме най-голямо вдъхновение в тази област."
Същевременно Веселин Миличевич е сътрудник и на няколко от най-популярните печатни издания в Белград.
В Сърбия народът обича хумора и сатирата, но държавата не го люби много, сподели още Веселин Миличевич. "Освен популярното белградско сатирично списание "Ошишани Йеж" си нямаме друго, но и то угасна.", каза сръбският писател, уточнявайки, че списанието е спряло да излиза заради финансови проблеми.
Нашите народи са си много близки, смеем се за едно и също, коментира още Веселин Миличевич, шегувайки се, че е по-добре да се смеем за едно и също нещо, отколкото да се ядосваме за еднакви неща.
Сръбският писател си призна, че за съжаление много малко познава България и българите, както и творчеството на своите български колеги. Оказа се само, че преди няколко години е гледал филм за алековия герой Бай Ганьо и той много му е харесал. Веселин Миличевич се закани да навакса пропуските в познанството му за България и българите. Обеща, че като се върне в Сърбия, ще напише за вестниците подробни материали за Свищов, Алеко и конкурсът, за да може повече хора в родината му да се запознаят с града на Щастливеца, с неговото творчество, с традициите и културата на Свищов и с неговите сърдечни жители.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания