Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Нова книга за свищовските възрожденци и дарители

Празничната програма, посветена на 147-та годишнина от рождението на Алеко Константинов, започна на 12-ти януари в зала 1 на Общината с официалното представяне на книгата "Свищовски възрожденци в Букурещ".
По този повод в града ни дойдоха нейните автори проф. Лука Велчов – председател на Демократичния съюз на българите в Румъния, и Лучия Керчова-Пъцан – член на съюза, придружени от редактора на книгата д-р Николай Тодоров, преподавател по български език в Българския теоретичен лицей "Христо Ботев" в Букурещ.
Книгата "Свищовски възрожденци в Букурещ" представя българската емиграция в Букурещ през Възраждането, живот и дейност на известни българи свищовци – възрожденци и дарители, спомени, забележителности и паметни места в Букурещ, свързани с българската история, документи и карта на Букурещ с идентифициране на забележителностите.
Представянето на новата книга направи доц. д-р Юлия Николова, почетен гражданин на Свищов.
"Авторите са работили с много любов и вълнение. Книгата им предоставя ценни материали. Особено впечатляващ е разделът, посветен на забележителностите и паметните места в Букурещ, свързани с българската история и Възраждането ни.", посочи доц. Николова в своето изложение. Според нея тази книга е началото на един голям разказ за българската история, който тепърва има да споделят Свищов и Букурещ.
"Много се радвам, че нашата книга е представена в Свищов на такъв хубав празник, какъвто са Алековите дни.", сподели авторът Лука Велчов. Той разказа, че е роден в румънското село Старбешанов, което е населено с потомствени българи. Неговите прадеди са дошли от чипровския край, но заедно с тях Дунава са прекосили и много българи от крайдунавския край, сред които е имало и свищовлии, така, че сред прадедите му има и свищовлии. "В моето родно село любовта към България е на много силна, хората се гордеят, че са българи.", заяви Лука Велчов. Той е учил в българското училище в Букурещ, по-късно е бил и педагог в него. Девет години обикаля местата, свързани с българските възрожденци в Букурещ и околностите на румънската столица.
"Написахме тази книга наистина с много любов, но в нея има и доста огорчение, болка и съжаление, защото много наши паметни места са разрушени и забравени.", сподели развълнувано Лука Велчов.
"Много се радвам, че съм в Свищов – този красив град, който е и град на културата и просветата.", каза при представянето на книгата съавторът й Лучия Керчова.
Авторите на книгата споделиха още, че са се постарали да представят не само известните български възрожденци, но и тези, който са останали в сянка, но също са посветили живота и дейността си на българското отечество.
"Книгата е адресирана не само към обикновения читател, - тя е и един призив към днешните политици, както в България, така и в Румъния, да обърнат най-сетне внимание върху сериозния и важен проблем за запазване и възстановяване на паметниците и обектите, свидетелствуващи за ключевите моменти в историята на българското Възраждане, свързани с румънската столица. В това се състои актуалността на тази книга, и ние се надяваме, че гласът на авторите няма да остане глас на викащия в пустинята.", е написал в предговора на изданието редакторът Николай Тодоров.
На финала на творческата среща авторите бяха поздравени от кмета на Общината Станислав Благов, който отправи към тях и благодарности за труда им в принос към свищовската история и достойните ни предци.
Специално поздравление към авторите отправи и директорът на ДТГ "Димитър Хадживасилев" Румяна Иванова, тъй като патронът на свищовската търговска гимназия е сред представените личности в книгата.
Екземпляри от книгата "Свищовски възрожденци в Букурещ" бяха закупени от МФ "Алеко Константинов" и фондация "Димитър Хадживасилев".
Книгата ще бъде пусната и в свободна продажба – в книжарниците "Българска книга" и "Галактика" в града ни на цена 8 лева.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания