Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

В Свищов арестуваха двама за търговия с гласове

Двама мъже бяха арестувани в Свищов в неделя около 19 часа с 400 лв. белязани пари за търговия с гласове в деня на евровота. Това е вторият арест в страната, съобщи МВР. Няколко часа преди да бъдат закопчани с белезници Юмют Мусов, на 32 г., и Мехмед Мехмедов, на 38 г., отишли при местния лидер на партия "Атака" Васил Илиев. Двамата кандидати за бърза печалба предложили на свищовския бизнесмен да им брои 1000 лева, а те щели да му осигурят 10 избиратели за посочен от него кандидат в листите. Уговорката била на избирател да се брои по столевка.
Уговорката била няколко часа по-късно срещата да стане в ресторант "Калето" в града. През това време 38-годишният общински съветник Васил Илиев обаче сигнализирал полицията и написал писмена жалба до дежурния районен прокурор Блага Георгиева. Веднага бил сформиран екип и били белязани 400 лева за операцията.
В уречения час Илиев се срещнал с Юмют и Мехмед в ресторанта. Двамата носели у себе си 19 лични карти на бъдещи избиратели, които били готови да продадат гласа си за по 100 лева. Лидерът на "Атака" извадил белязаните пари. През това време в заведението нахлули агенти под прикритие и щракнали белезниците на Юмют и Мехмед с белязаните банкноти.
Двамата свищовлии са били задържани още същата вечер за 24 часа. Тарторът в схемата се оказал Юмют, за когото местната прокуратура е поискала постоянно задържане. Личните карти били взети от различни хора от Свищов на случаен принцип и от роднини на двамата арестувани. Според разследващите обаче не ставало дума за семейна търговия с гласове. Всички лица от иззетите от полицията лични карти са били разпитвани пред съдия от Свищов.
Срещу задържаните е образувано досъдебно производство по чл. 167 ал. 3 от НК. Ако вината на Мусов и Мехмедов бъде доказана в съда, ги грози глоба от 10 000 до 20 000 лева и до 5 години лишаване от свобода.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Дарителска Кампания