Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ученици от ДТГ втори на национално екосъстезание

Група ученици от ДТГ "Димитър Хадживасилев" участва в Ученическо състезание по екология, организирано от СУ "Св. Климент Охридски" и Фондация "Ерика" и зае престижното второ място, съобщиха от свищовското елитно училище.
Отборът на ДТГ бе представен от учениците от 11 "д" клас Свилен Андреев, Лъчезар Личков и Петър Караджов, с ръководител преподавателката Милка Томерова.
Проявата е част от Балканско състезание, организирано от Балканския физически съюз. Целта на състезанието е да даде възможност на младите хора да представят важен за тях екологичен проблем, свързан с отпадъците и техните идеи за неговото решаване. За участие в състезанието бяха подадени 69 доклада, разработени от 167 ученици, които оценява жури в състав: Валентина Иванова от Министерството на образованието и науката, Виктория Белоконска от Министерството на околната среда и водите, Боряна Кадмонова от Фондация "Еврика", учителките Милка Джиджова и Вяра Йорданова, и студентката Персина Ролинска.
Съгласно регламента всяка група работи по екологичен проблем, който представлява интерес за участниците и е свързан с техния район. Групите трябваше да разработят доклади, в които да представят проблема и да предложат възможни решения като посочат ролята на местната общност в решаването му. Докладите трябваше да включват накратко цялата събрана информация от учениците и източниците на тази информация. На финала най-добрите 10 проекта бяха класирани за втория етап от състезанието.
Проблемът, по който работи отборът на ДТГ "Димитър Хадживасилев" бе "Управление на отпадъците – оползотворяване и използване на боклука на град Свищов". Тъй като защитата на презентациите по разработения проблем ставаше на два работни езика - български и английски, а за подготовката на проекта се изискваха и добри умения, свързани с информационните технологи, добрата подготовка на свищовските ученици, които се обучават по специалността "Икономическа информатика с английски език" се оказа много полезна. Нашите момчета се справиха убедително и на двата етапа от състезанието, като единствената пречка те да не се класират на призовото първо място бе, че към разработката им нямаше приложено лабораторно изследване на свищовската вода.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания