Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Почетохме жертвите в "ромския холокост"

За четвърта поредна година Международният ден на ромите, загинали по време на Холокоста - 8 април, беше отбелязан в Свищов. На този ден се отдава почит към всички невинни жертви на гоненията срещу ромското население през различните исторически епохи и най-вече на "ромския холокост", геноцидът над този етнос по време на Втората световна война. Датата е избрана, защото на 8 април 1971 г. в Лондон започва Първият конгрес на Международния ромски съюз.
Заради ангажименти на участниците в почетната церемония в Свищов, тази година тя се проведе ден преди паметната дата – на 7 април.
Представители на Община Свищов и единствената неправителствена организация на ромите на територията на общината – "Рома Прогрес" в село Козловец се преклониха пред паметта на загиналите в лагерите на смъртта през Втората световна война стотици хиляди роми. Сутринта на пристанището в крайдунавския град паметта на жертвите беше почетена с едноминутно мълчание, след което в Дунава бяха хвърлени карамфили – като символично поднасяне на цветя за загиналите. "Нека никога повече не допускаме такива мрачни събития в човешката история", призова председателката на "Рома Прогрес" в село Козловец Дочка Гецова.
След церемонията на брега на Дунава, представителите на ромската непрaвителствена организация бяха приети в кабинета на кмета на Общината Станислав Благов, където разговаряха с него за проблемите и възможностите, свързани с ромското население.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания