Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ореш се побратими с румънското село Сухая

Най-голямото свищовско село Ореш се побратими със румънското село Сухая.
Договорът за побратимяване бе подписан от кметовете на двете населни места Любомир Иронов и Барбу Костел на официална церемония миналия четвъртък в Кметството на Ореш. Според документа двете села ще си сътрудничат в областта на икономиката, културата, спорта, туризма и младежките дейности.
При посещението си в Свищов, делегацията от Сухая гостува и на кмета на Общината Станислав Благов.
Село Сухая се намира в Област Телеорман и носи името на голямо блато, до което се намира населеното място. Жителите му наброяват 3000 души. Поминъкът на хората там е основно земеделие, в селото има и шивашка фабрика.
Ореш и Сухая имат много прилики, според кметовете на двете села. Освен, че се намират на срещуположните брегове на река Дунав, те са и еднакво отдалечени от общинските си центрове – Свищов и Зимнич. Също така на своите територии имат защитени местности по Натура 2000 – на територията на село Ореш е част от Природен парк "Персина", а румънското село е до езерото Сухая и природен парк, разположен върху 14 хил. дка площ.
"Има толкова много възможности за изпълнение на съвместни проекти и привличане на финансиране от европейските фондове, от които можем да се възползваме.", заявиха Любомир Иронов и Барбу Костел, уточнявайки че вече имат проектни идеи в областта на туризма и разменни гостувания на фолклорни състави и футболни отбори.
През месец април представителна група от село Ореш ще посети побратименото румънско село, а през месец май деца от Сухая ще участват в традиционния национален събор на католиците, чийто домакин е Ореш.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания