Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ронсарови дни ще се честват в Свищов

Културният аташе към Френското посолство Ив-Жак Кабасо пристигна в Свищов в понеделник (9 февруари), придружен от народния представител от ОДС Лъчезар Тошев. Повод за визитата на дипломата в града ни бе работна среща с кмета Станислав Благов, свързана с идеята в Свищов да се провеждат културни празници, посветени на френския поет Пиер дьо Ронсар.
Освен културно аташе към Френското посолство, Ив-Жак Кабасо е и заместник-директор на Центъра за сътрудничество и културна дейност към посолството.
"Обсъдихме заедно с кмета и културни дейци от община Свищов да направим това честване, което, вярвам ще се превърне в част от живота на Свищов и на неговите жители.", сподели по-късно пред журналисти Ив-Жак Кабасо. Той поясни, че покана за гостуването си е получил от депутата Лъчезар Тошев, който споделил с него за българския корен на Пиер дьо Ронсар." Именно на Лъчезар Тошев принадлежи идеята в Свищов да се провеждат културни празници, свързани с името на най-известния ренесансов поет на Франция. В свои задълбочени проучвания за произхода на поета, роден на 11 ноември 1524 година и починал на 27 декември 1585 година, свищовският народен представител е открил доказателства, че по бащина линия Ронсар е от български произход и е пряко свързан нашия град.
Предстои да се изяснят техническите подробности относно културното събитие. Засега се планира Ронсаровите празници да се проведат в края на април, като възможни места за провеждане се обсъждат откритата сцена на Калето, слона на Читалището или двора на Историческия музей.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Дарителска Кампания