Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

"Къпане на младоженците" в Царевец

На 20 януари, когато по стар стил се отбелязва Ивановден, село Царевец спази традицията "да окъпе" своите младоженци.
"Според ритуала, за да има здраве и благополучие в семейството, на този ден в селската чешма се къпят мъжете, сключили брак през изминалата година. Традицията за къпане на младоженците в село Царевец не е прекъсвана през годините, и макар този път за къпане да има само един младоженец, ритуалът е спазен.", коментира за в-к "Свищовски бряг" кметът на селото Генчо Генчев.
През изминалата година в Царевец са били създадени 3 нови семейства, но едното е било разтрогнато, а младоженецът на другото не може да участва по здравословни причини, поясни Генчо Генчев.
Така единствен "обект" на празника се оказа 24-годишният Людмил от Свищов. Той става царевски зет на 26-ти януари 2008 год., когато сключва брак с Елица от с. Царевец. Младото семейство вече си има и малко момченце на няколко месеца.
Традиционно ритуалът започна в селската кръчма, където младоженецът и компания от нечетен брой местни ергени подгряха с греян коняк и музиката на оркестър "Виагра". Също по традиция пред кръчмата бе отслужен празничен водосвет, а кметът на Царевец дари младоженеца с бельо и хавлиена кърпа.
Под съпровода на оркестъра насъбралите се хора изминаха пътя от кръчмата до селската чешма, където младоженецът бе хвърлен в коритото на чешмата. Въпреки банята с ледена вода, "окъпаният" младоженец сподели с усмивка, че приветства тази хубава традиция и се надява тя да бъде продължена още дълги години.
Извън сценария на ритуала, съвсем спонтанно, с "ледена" баня в коритото на селската чешма същия ден бе почерпен и един именник. 5-ма негови приятели го метнаха в коритото на чешмата, пренасяйки го "на ръце" от кръчмата до чешмата.
За да се позабавляват с хубавия празник, край селската чешма се бяха насъбрали десетки жители на Царевец.
Кметът на селото обяви, че догодина ритуалът "къпане на младоженците" в Царевец ще бъде изпълнен на 7 януари, когато официално се празнува Ивановден.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Дарителска Кампания