Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Естонския писател Кайдо Лийва е лауреат в междунар

Естонския писател Кайдо Лийва е лауреат в международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко"
Писателят от Естония Кайдо Лийва е тазгодишния лауреат на международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко".
Естонецът пристигна в Свищов, за да получи лично наградата на конкурса и да участва в честването на 146-та годишнина от рождението на Алеко Константинов.
На пресконференция с местните медии, Кайдо Лийва представи себе си като обикновен гражданин на Естония – писател и журналист. Той сподели, че идва за четвърти път в България, но за първи път е в Свищов. Предишните му гостувания се дължат на дългогодишното му приятелство с един от българските "стършели" – Йордан Попов, който в момента е заместник-главен редактор на прочутия хумористичен вестник. Двамата обикаляли доста из България.
Присъстващият на пресконференцията Йордан Попов допълни това представяне с любопитна информация: Кайдо Лийва е първия носител на наградата на конкурса, който притежава свой остров. Естонецът потвърди, че наистина е собственик на един от островите на Естония – о-в Хийумаа.
Кайдо Лийва разказа още, че преди да дойде в Свищов прочел Алековия "Бай Ганьо" на руски език. Книгата много му допаднала.
За негово голямо съжаление в родната си страна Естония не открил нищо на български от свищовския сатирик, нещо повече - не успял дори да открие езиков речник или пътеводител за България и затова не могъл да се подготви да говори на български, както много му се искало.
Естонецът сподели, че наградата е много скъпо и важно отличие за него и че дълбоко го е развълнувала. "Облякох си най-официалното сако, което от 10 години не съм вадил от гардероба и тръгнах бързо към Свищов.", пошегува се Кайдо Лийва.
Наградата на международния конкурс за къс хумористичен разказ на името на Алеко бе връчена на естонския писател за разказа му "Жертва", които е вдъхновен от преживяванията на естонците след падането на визовия режим.
В конкурса тази година са участвали 85 творби на 62-ма автори от 18 страни, съобщи на пресконференцията заместник-главния редактор на в-к "Стършел" Йордан Попов. Творбите са били оценявани от жури с председател проф. Кирил Топалов.
Традиционната награда, която получава лауреатът в конкурса е плакет, грамота и 200 долара.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания